The Crisis and failure of the Turkish Greens Party
Türk Yeşiller Partisi'nin krizi ve başarısızlığı
- Tez No: 43281
- Danışmanlar: PROF.DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasi Parti, Yeni Toplumsal Hareket, Ekoloji, Endüstriyalizm, Çevrecilik, Eko-liberalizm, Political Party, New Social Movement, Ecology, Industrialism, Environmentalism, Eco-liberalism
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZ TÜRK YEŞİLLER PARTİSİ'NÎN KRİZİ VE BAŞARISIZLI?I ÖZKARACALAR, O. Kaya Yüksek Lisans Tezi, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Raşit Kaya Şubat, 1995, 65 sayfa Batı'daki Yeşiller partilerinin ortaya çıkışı ve yükselişi klasik-geleneksel siyaset biçimlerinin sonunun geldiğinin kanıtı olarak görülmüştür. Ancak Türk Yeşiller Partisi, siyaset sahnesinde kendine yer tutamayarak ortadan kalktı. Batı'daki Yeşiller partileri, tabandan gelen çevre hareketi tarafından kurulmuşlardı ve başlangıçtan bu yana belirgin biçimde solun hegemonyası altındaydılar; Türk partisi için ise durum böyle değildi. Ayrıca radikal bir parti tüzüğü benimseyerek Türk partisini dönüştürme girişimleri de başarısız oldu ve ideolojik tartışmaların partiye yansıması olamadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CRISIS AND THE FAILURE OF THE TURKISH GREENS PARTY ÖZKARACALAR, O. Kaya M.S. in Public Administration and Political Science Supervisor: Prof. Dr. Raşit KAYA February, 1995, 65 pages The emergence and the rise of the western Greens parties were seen as a testimony to the demise of the classical-traditional forms of politics. However the Turkish Greens Party failed to establish a foothold in the political arena and eventually disappeared altogether. The western Greens parties were founded by the grassroots environmentalist movement itself and had a clear left-wing hegemony from the beginning, but this was not the case in the Turkish party. In addition, the attempts to transform the Turkish party by introducing a radical party regulation failed, thus ideological debates as well could not have any bearing on the party.