Siirt ilinin içme sularında toplam alfa ve beta aktivitesi
Gross alpha and beta activities in tap waters of Siirt province, Turkey
- Tez No: 432824
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVZAT DAMLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğal radyoaktiflik, içme suyu, toplam alfa, toplam beta, yıllık etkin doz, Siirt (Türkiye), Natural activity, drinking water, gross alpha, gross beta, annual effective dose, Siirt (Turkey)
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Siirt ili kendine özgün tarihi ve kültürel farklılıklarıyla tercih edilen bir turizm durağıdır. Bu çalışmada, 12 farklı musluk suyu örneklerindeki toplam alfa ve beta aktivite derişimleri, Berthold LB 770 model çok detektörlü düşük seviyeli gaz orantılı aynı anda on ölçüm yapabilen sayım cihazı kullanılarak ölçülmüştür. Ölçümleri yapılan toplam alfa ve beta aktivite derişim değerleri tablo ve şekiller halinde verilmiş olup WHO ve TSE yönetmenlikleri tarafından tavsiye edilen limit değerler ile karşılaştırılmıştır. Toplam alfa ve beta aktivite derişim değerlerinin, sırasıyla 9 ± 5 – 40 ± 9 mBq/L ile 21 ± 11- 252 ± 23 mBq/L arasında değiştiği bulundu. Analizleri yapılan musluk sularının sindirilmesi nedeniyle oluşabilecek radyolojik riskleri, yetişkin bireyler için değerlendirmek amacıyla, yıllık etkin doz değerleri WHO tarafından önerilen doz dönüşüm katsayıları kullanılarak hesaplanmıştır. Hesaplamalar sonucunda 238U, 226Ra, 210Po, 210Pb, 228Ra ve 232Th'nın ortalama doz değerleri sırasıyla 0,9, 5,3, 22,6, 52,3, 52,3 and 4,3 Sv/y' olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Siirt, a province located in Southeastern Anatolia, is a highly preferred tourism destination with its own unique history and cultural diversities. In this study, the activity concentrations of the gross alpha and beta of 12 different tap water samples collected from 12 different sampling sites in Siirt province and its districts were measured using a Berthold LB 770 type, and a gas proportional counter with low background multiple detector system which can measure ten samples at a time. . The gross alpha and activity concentrations measured were presented as tables and figures for each tap water sample and compared with limit values and criteria recommended by WHO and TSE regulation. The values of the activity concentrations of the gross alpha and beta were found to vary between 9 ± 5- 40 ± 9 mBq/L and 21 ± 11 – 252 ± 23 mBq/L, respectively. To assess radiological risks for adult members, the annual effective doses were calculated using dose conversion factors of the public suggested by the WHO due to the fact that tap water in this area is ingested, and thus can cause radiological risks. The results of the calculations were found as 238U, 226Ra, 210Po, 210Pb, 228Ra and 232Th the average dose values, 0.9, 5.3, 22.6, 52.3, 52.3 and 4.3 Sv/y, respectively.