Siirt şehrinin kültürel coğrafyası (Maddi kültür öğelerine göre)
Cultural geography of Si̇i̇rt city (According to the elements of material culture)
- Tez No: 583105
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel Coğrafya, Mesken Kültürü, Cas Evleri, Giyim-Kuşam Kültürü, Yemek Kültürü, Siirt Şehri, Culture, Cultural Geography, Residential Culture, Cas Houses, Clothing-Clothing Culture, Food Culture, Siirt City
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Yüksek Lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın amacı, Siirt şehrinin kültürel coğrafyasını ve kültürel peyzajını maddi kültür öğeleri çerçevesinde değerledirmek, doğal, beşeri ve ekonomik çevre şartları ile olan uyumunu ortaya koymaktır. Siirt'te yaşayan insanların geçmişten günümüze getirdiği kültürel birikimin mesken kültürüne, giyim- kuşam kültürüne ve yeme-içme alışkanlıklarına olan etkisini değerlendirmek çalımanın en önemli amaçları arasındadır. Eski Siirt evleri olan Cas Evleri'nin neden günümüze kadar peyzajını koruyamadığını araştırmak, Modern mesken kültürü ile Cas Evleri arasında nasıl bir bağlantı olduğunu ortaya koymak, Cas Evleri'nin korunması ve günümüze kazandırılması için neler yapılabileceği gibi konular araştırmada değinilen diğer başlıklardır. Genel olarak araştırma sahası, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki plato alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki dağlık alan arasında kalmaktadır. Siirt şehrinin yüz ölçümü yaklaşık olarak 285 km2'dir. Siirt, diğer Anadolu şehirlerinde olduğu gibi savunma amaçlı çevresine göre yüksek bir yerde kurulmuş ve günümüze doğru alçak alanlara doğru gelişme göstermiştir. Doğu Anadolu'nun dağlık ve yüksek platoları ile Güneydoğu Anadolu'nun Suriye'ye doğru alçalan düzlükleri arasında kalan Siirt şehrinde iklim, karasal iklim ile bozulmuş Akdeniz iklimi arasında bir geçiş tipi olarak nitelendirilebilir. Kent sınırları içerisinde 1 belde, 34 köy ve 23 mahalle yerleşmesi bulunmakta olup 2018 yılı ADNKS verilerine göre nüfusu 166,332 kişidir. Siirt Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle Bölümü'nde, 41° 42' - 42° 09' doğu boylamları ve 37° 40' - 38° 04' kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Siirt şehri, kuzeyden Baykan, Şirvan ve Aydınlar (Tillo) ilçeleri ile komşudur. Doğudan Pervari ilçesi, güneydoğudan Eruh ilçesi ve batıdan Kurtalan ilçeleri ile komşudur. Güneyden ise Mardin ili ile komşudur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the cultural geography and cultural landscape of the city of Siirt within the framework of material culture elements and to reveal its harmony with natural, human and economic environment conditions. One of the most important aims of the study is to evaluate the impact of the cultural accumulation brought by the people living in Siirt to the present day on residential culture, clothing-culture and eating-drinking habits. Researching why Cas Houses, which are old Siirt houses, could not preserve their landscape until today, revealing the connection between modern residential culture and Cas Houses, what can be done to preserve and bring Cas Houses to the present are other topics mentioned in the research. In general, the research area lies between the plateau area in the Southeast Anatolia Region and the mountainous area in the Eastern Anatolia Region. Siirt has a surface area of approximately 285 km2 Siirt, as in other Anatolian cities, was established in a high place compared to its defensive surroundings and developed towards low areas towards the present day. Located between the mountainous and high plateaus of Eastern Anatolia and the descending plains of Southeastern Anatolia towards Syria, the climate in Siirt can be described as a transition type between continental climate and degraded Mediterranean climate. There are 1 town, 34 villages and 23 neighborhood settlements within the city borders and according to 2018 ADNKS data, the population is 166,332 people. Siirt is located between 41 ° 42 '- 42 ° 09' east longitudes and 37 ° 40 '- 38 ° 04' northern latitudes in the Dicle Section of the Southeastern Anatolia Region. The city of Siirt is adjacent to Baykan, Şirvan and Aydınlar (Tillo) districts from the north. Pervari district in the east, Eruh district in the southeast and Kurtalan district in the west. from the south, it is adjacent to the province of Mardin.