Zeytinlik (Artvin) civarının jeolojisi ve tektoniği
Geology and tectonics of the vicinity of Zeytinli̇k village (Artvin)
  1. Tez No: 432919
  2. Yazar: FATİH KANAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Pontidler, Artvin granitoyidi Yay volkanizması, Geç Kretase, faylar, Eastern Pontides, Artvin Granitoids, Arc volcanism, Late Cretaceous, Faults
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, Zeytinlik (Artvin) civarının ayrıntılı jeolojik haritasının yapılarak, stratigrafisinin kurulması ve yapısal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Doğu Pontidlerin doğu kesiminde yer alan çalışma alanında en altta Paleozoyik yaşlı Artvin granitoyidi bulunur. Bu temel üzerine Liyas-Dogger yaşlı Berta ve Hızarlıdere formasyonlarını içeren Narlık grubu uyumsuz olarak gelir. Hızarlıdere formasyonu üzerine ise yine uyumsuz olarak Alt Kretase yaşlı Öğdem formasyonu gelmektedir. Öğdem formasyonu üste doğru uyumlu olarak neritik kireçtaşlarından oluşan Aşağımaden formasyonuna geçişlidir. Bu birimlerin üzerine ise yay volkanizması ürünü olan Geç Kretase yaşlı bazik-ortaç-asidik bileşimli lav ve piroklastları ile bunlarla ara seviyeli sedimanter kayaçlardan oluşan bir istif uyumsuz olarak gelir. Yöredeki bu yay istifi, birbiriyle uyumlu Çatak formasyonu, Kızılkaya formasyonu, Çağlayan formasyonu ve Çayırbağ formasyonları ile temsil edilir. Kuvaterner yaşlı alüvyonlar ve yamaç molozları inceleme alanının en genç kaya birimleridir. Yoğun deformasyona uğramış çalışma alanında kıvrımlar, faylar ve uyumsuzluklar en önemli yapısal unsurları oluşturur. Çalışma alanındaki genel tabaka doğrultularının, baskın olarak KKD-GGB yönlü olduğu ve tabakaların genellikle BKB ve DGD' ya eğimlendikleri belirlenmiştir. Ayrıca çalışma alanındaki birimler belirgin bir şekilde KKD-GGB gidişli eksenlere sahip kıvrımlar oluşturacak şekilde kıvrımlanmışlardır. Elde edilen veriler çalışma alanının Geç Kretase sonrasında yaklaşık BKB-DGD yönlü bir sıkışmanın etkisinde kaldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, establishing the stratigraphy and defining structural features of the vicinity of Zeytinlik Village (Artvin) by detailed geological mapping are aimed. In the study area which is located in the eastern part of the Eastern Pontides, Paleozoic aged Artvin Granitoids are seen at the lowermost of the sequence. Narlık Group consisting of Berta and Hızarlıdere formations of Liassic-Dogger age unconformably overlies this basement. Hızarlıdere Formation is unconformably overlain by Lower Cretaceous aged Öğdem Formation. Öğdem Formation conformably passes to Aşağımaden Formation consisting neritic limestones in the upward direction. A sequence consisting of Upper Cretaceous aged lava and pyroclastics in basic-intermediate-acidic composition which are arc volcanism products with sedimentary rock intercalations covers these units. This arc sequence in the region is represented by an conformable succession of Çatak, Kızılkaya, Çağlayan and Çayırbağ formations. Quaternary aged alluvium and debris are the youngest rock units of the study area. Folds, faults and unconformities are the most important structural features in this densely deformed study area. It is observed that main attitude in bedding direction towards the NNE-SSW and in dipping towards the WNW and ESE. Besides that, the units in the field are significantly folded as the fold axes generally are trending in NNE-SSW direction. The data obtained from the field shows that, the area was subjected to a compression in WNW-ESE direction by the end of Late Cretaceous.