Olasılık teorisi ve matematiksel istatistiğin elemanları üzerine
Probability theory and mathematical statistics on staff
- Tez No: 432920
- Danışmanlar: PROF. DR. MAMMAD MUSTAFAYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Olasılık Teorisi, İstatistik, Kolerasyon, Tesadüfi Fonksiyonlar, Probability theory, statistics, correlation, Random Functions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Gündelik yaşamımızda, pratik problemlerin çözümünde, ilmi araştırmalarda kesin determinizmin sağlanmadığı hallerle daima karşılaşırız. Doğada karşılaştığımız olaylarda rastlantılığın olgusunu yalnız tespit etmek doğadan istifade etmek için veya bir sıra olayları kontrol etmek için yeterli olmuyor. Olayların miktarca değerlendirilmesi yöntemlerini ve böyle olayların gidişini önceden belirleme metotlarını öğrenmek günceldir. Bu hem pratik hem de teorik problemlerin çözümü için gereklidir. Böyle problemlerin çözümü ve incelenmesi metotları matematiğin iki dalında olasılık teorisi ve matematiksel istatistik dallarında yapılır. Bu tezde olasılık teorisi ve matematiksel istatistiğin esas elemanları ve prensipleri ele alınıp öğrenildi ve birçok örnekte incelenmesi yapıldı. Bu tezde olasılık teorisinin ve matematiksel istatistiğin önemli teoremleri ispatları ile birlikte verildi ve bu esas özellikler örneklerde incelendi.
Özet (Çeviri)
In our daily/casual life we face ,in scientific research the state which exact determiantion isn't provided in thr solution or practical problems.It isn't enough to control the events series or to benefit from nature to only detect the concept of coincidence in the events of nature that we face.The learning of methods of detecting in advanse of such events and the methods of detecting in advance of such event and the methods of the amount of the events is current.This is necessary fort he solutsons of the problems and examination methods are done in two branches of mathematic,the possibility hteary and mathematical statistic.In this paper/thesis.It is handled and leanit that possibility theary,the main elements of mathematic statistic and its principles and it is examined in a lot of examples.In this paper/thesis it is given that the proof of important mathematical statistic teorems and possibility theoryy and these main features are examined with examples.