The Realism antirealism debate in contemporary philosophy and its pratical implications
Çağdaş felsefede gerçekcilik karşı gerçekçilik tartışması ve pratik etkileri
  1. Tez No: 43293
  2. Yazar: HASAN ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET İNAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçekçilik, Karşıgerçekcilik, Anlambilim, Varlıkbilim, Doğruluk, Gerçeklik, Nesnellik. iv, Realism, Antirealism, Semantics, Ontology, Truth, Reality, Objectivity. m
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
ÖZ ÇA?DAŞ FELSEFEDE GERÇEKCÎLÎK-KARŞIGERÇEKCÎLİK TARTIŞMASI VE PRATİK ETKİLERİ ASLAN, Hasan Doktora Tezi, Felsefe Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet İNAM Mart, 1995, 185 sayfa. Bu çalışmada çağdaş felsefedeki gerçekcilik- karşı gerçekcilik tartışmasının, özünde varlıkbilimsel önermelerimizin nasıl yorumlanacağına ilişkin, anlambilimsel (semantik) bir çekişme olduğu ileri sürülmektedir. Bu doğrultuda, gerçekçilik ve karşıgerçekcilik anlambilimsel savlar olarak aşağıdaki biçimde ele alınırlar. Gerçekçilik: Varıklıkbilimsel inaçlarımızı dile getiren önermeler gerçekçi yorumlanmalı. Gerçekçi yorumlama bu önermelerin (varlıkbilibsel inançlarımızı dilegetiren), kesinlikle insan yetilerinin ulaşamayacağı koşullar tarafından doğrulanacağını ya da yanlışlanacağını gerektirir. Bu koşulların sağlanıp sağlanmadığını bilmek, insan kapasitesini aşar. Antirealism: Varlıkbilimsel inançlarımızı dile getiren önermeler karşıgerçekci yorumlanmalı. Karşıgerçekci ' yorumlama, bu önermelerin (varlıkbilimsel inançlarımızı dilegetiren), ilkece insan yetilerinin ulaşabileceği koşullar tarafından doğrulanacağını ya da yanlışlanacağını ya da doğrulanıp yalnışlanamayacağını gerektirir. Bu koşulların sağlanıp sağlanmaması insanın bilişsel sınırlarıyla belirlenir. Bu çerçeve içerisinde, gerçekçiliği desteklemek için geliştirilmiş uslamlamalar ele alınır ve değerlendirilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE REALISM-ANTIREALISM DEBATE IN CONTEMPORARY PHILOSOPHY AND ITS PRACTICAL IMPLICATIONS ASLAN, Hasan Ph. D. in Philosophy Supervisor: Prof. Dr. Ahmet ÎNAM March, 1995, 185 pages. In this study it is claimed that the realism- antirealism debate in contemporary philosophy is a semantical dispute over how our ontological statements are to be interpreted. With this regard, realism and antirealism are considered semantical doctrines as the following. Realism: Statements which expresses our ontological commitments should be interpreted realistically. Realistic interpretation implies that those statements (expressing our ontological commitments) will be true or false in virtue of conditions that are potentially inaccessible to human faculties. Whether these conditions obtain or not, transcend the capacity of human beings to recognize. Antirealism: Statements which express our ontological commitments should be interpreted anti realistically. Antirealistic interpretation implies that those statements (expressing our ontological commitments) will be true or false or neither in virtue of conditions that are in principle accessible to human faculties. Whether these conditions obtain or not is determined by cognitive capacity of human beings. Within this perspective abductive arguments and epistemological arguments in favor of realism are considered and the practical implications of the realism-antirealism debate are evaluated.