Design a grup technology layout for ASELSAN mechanical production plant
ASELSAN için grup teknolojisi kullanarak yeni bir fabrika yerleşim düzeni tasarımı
- Tez No: 43303
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER YAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fabrika Yerleşim Düzeni, Grup Teknolojisi, Sistematik Yerleşim Düzeni Planlaması, Hücresel Yerleşim Düzeni, Plant Layout, Layout, Group Technology, Systematic Layout Planning, Cellular Layout
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
oz ASELSAN İÇİN GRUP TEKNOLOJİSİ KULLANARAK YENİ BİR FABRİKA YERLEŞİM DÜZENİ TASARIMI: ARAT, Arda Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd.Doç.Dr. Ömer Yağız Şubat, 1995, 208 sayfa Bu tezde, Aselsan Mekanik Üretim fabrikası için mevcut sipariş üretim sistemine dayalı üretim yerleşim düzeninin yerine yeni bir Grup Teknoloji üretim yerleşim düzeni tasarlanmıştır. Böylece, mevcut sipariş üretim sistemine dayalı yerleşim düzenindeki yüksek malzeme hareket maliyetinin düşürülmesi hedeflenmiştir. Projelerin üretimleri gereği doğrultusunda mevcut yerleşim düzeni artık bu tür çok çeşitli ve düşük miktarlı parça üretimi için yeterli olmamaktadır. Fabrikanın kuruluşundan bu yana yerleşim düzeninde hiç bir gelişme olmamıştır. Parça sınıfları oluşturarak, bu problem aşılmıştır. Grup Teknolojisinin malzeme hareket maliyetinin düşük olması avantajı haricindeki diğer yararları, çok zaman aldığı ve bu çalışmanın bir zaman sınırlaması olması dolayısıyla incelenememiştir. Grupların tasarımında tasarım/İşlem yaklaşımı ve yerleşim düzeni tasarımında da Sistematik Yerleşim Düzeni Planlaması kullanılmıştır.Grup Teknolojisi yerleşim düzeninin uygulaması ile ilgili bazı öneriler yapılmış olup, programın başarılı olabilmesi için üst kademe yönetiminin programa destek vermesi gerektiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF A NEW PLANT LAYOUT USING GROUP TECHNOLOGY FOR ASELSAN ARAT, Arda Master of Business Administration Thesis Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ömer Yağız February, 1995, 208 pages. In this study, a new Group Technology layout is designed to replace the present job shop layout of Aselsan Mechanical Production Plant. The aim of the study is to reduce the material handling cost which is very high in the present job shop layout. Due to the requirements of the production of the projects, the present layout is no more satisfactory for this kind of high variety and low volume parts. Moreover, since the construction of the plant, there has been no improvement in the layout. By forming families of parts, these problems are solved. The benefits of Group Technology other than reducing the material handling cost could not be analyzed in this study since they are very time consuming and the study has a time limit. Thus; the new layout will be analyzed only with respect to material handling cost criterion. In the design phase of groups, Design/Process Oriented approach is used. IllSome comments are made about the implementation of the Group Technology layout and it is very important for the effective implementation of the program.