MRP system and its installation in a manufacturing company
Malzeme gereksinimi planlaması sistemi ve imalatçı bir firmaya uyarlanması
- Tez No: 43306
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER YAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Malzeme Gereksinimi Planlaması, uyarlama, kapalı devre, kapasite kontrolü, standart operasyon süreleri, yazılım, Material Requirements Planning, design, closed loop, capacity control, standard operation times, software
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
oz MALZEME GEREKSİNİMİ PLANLAMASI SİSTEMİ VE İMALATÇI BİR FİRMAYA UYARLANMASI İNAN, A. Vasıf Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ömer YA?IZ Mart, 1995, 154 sayfa. Bu çalışmada. Malzeme Gereksinimi Planlaması sistemi araştırılmış ve bilgisayar destekli, kapalı devre, bir malzeme istek planlaması sisteminin küçük ölçekli makina imalatçısı bir firma üzerine uyarlaması gerçekleştirilmiştir. Çalışma süresince, sistemde karar gerektiren bütün unsurlar açıklanmış, bunlara ilişkin öneriler getirilmiş ve uyarlaması yapılmıştır. Firmaya yerleştirilen sistemin tip II karakterinde, yani kapalı devre oluşundan ötürü, devreyi kapatmak için gerekli olan kapasite kontrolü için de bir çalışma yapılmış, firmadaki imalat işlemlerinin herbiri için standart imalat süreleri belirlenmiş ve iş yükünün kontrolü ve atölyedeki kapasitenin aşılmaması için bir bilgisayar yazılımı geliştirilmiştir. Son kısımda, kurulan sistem hakkında daha detaylı bir inceleme yapılmış, ilk olarak, malzeme istek planlamasında bilgisayar desteğinin faydalarını göstermek için, çalışmada yararlanılan paket program anlatılmış ve firmanın bir ürün altgrubu üzerindeki çalışmanın sonuçları yardımıyla da açıklanmıştır. Son olarak da, resmi ve kalıcı bir sistem kurmak rçin, firma içinde kullanılacak olan raporlar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MRP SYSTEM AND ITS INSTALLATION IN A MANUFACTURING COMPANY İNAN, A. Vasıf Master of Business Administration Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ömer YA?IZ March, 1995, 154 pages. In this study, Material Requirements Planning (MRP) system is examined and a computerized closed loop MRP system is designed for a small sized machine manufacturing company. Throughout the study, each decisional subject of the system is explained. Some corresponding suggestions are made and applications of them are carried out. Due to the type II (closed loop), nature of the established system, a study on the capacity control is maintained for closing the loop. Standard operation times for each manufacturing operation of the company are determined and a computer software is developed to control the workload in order not to exceed the available capacity in the shop floor. In the last part of the study, the established system is explained in more detail. First, the utilized MRP software package is presented to see the extent of computer aid in MRP and is explained with the results of a sample study carried out on a productsubassembly of the company. Lastly, the reports that will be maintained in the company are presented to be able to establish a formal and durable system.