Hemşirelikte pediatrik tanılama becerisi kazandırmada video ile eğitimin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of efficiency in education with video improving pediatric diagnostic skills in nursing
  1. Tez No: 433162
  2. Yazar: DİLEK ZENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİGEN YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Education and Training, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik tanılama, beceri kazanımı, hemşirelik eğitimi, Pediatric diagnosis, skill development, nursing training
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi 3. sınıf öğrencilerinde ''Pediatrik Tanılama'' videosu izlemenin pediatrik tanılama becerisi kazanmasına etkisini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Şubat 2013- Mayıs 2013 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği uygulamasına katılmış olan Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi 3.sınıf öğrencileri (159 kişi) oluşturmuştur. Araştırmanın sınırlılıklarına uyan, araştırmaya katılmayı kabul eden ve formları eksiksiz dolduran 120 öğrenci çalışma kapsamına alınmıştır. Veri toplama amacıyla 4 adet anket formu ve 1 adet ölçek kullanılmıştır. Veriler SPSS 16.0 (Statistical Package for Special Sciences) paket programı kullanılarak gerekli analizler ile değerlendirilmiştir. Çalışma grubunda yer alan öğrencilerden % 85.0' inin 21-23 yaş arasında, kontrol grubunda yer alan öğrencilerin ise % 90'ının 21-23 yaş arasında olduğu ve çalışma grubunda yer alan öğrencilerin %75.0'inin kız, %25.0'inin erkek, kontrol grubunda yer alan öğrencilerin ise %81.7'sinin kız , %18.3' ünün ise erkek olduğu belirlenmiştir. Çalışma ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin bilgi testi ön test puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken (p=0,780), bilgi testi son test puan ortalamaları bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p= 0,004) (p< 0,05). Çalışma grubunda yer alan öğrencilerin %98.3'ü video içeriğinin pediatrik tanılama becerisini uygun şekilde içerdiğini, %96.6'sı yöntemin öğrenmelerine yardımcı olduğunu, % 91.7'si sadece anlatım yöntemine göre daha iyi öğrendiklerini ve % 90'nı ise tekrar izleme fırsatının olmasının öğrenmelerini kolaylaştırdığını belirtmiştir. Çalışma ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin Pediatrik Tanılama Öğrenci Değerlendirme Rehberi toplam puan ortalaması bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p= 0,000) (p< 0,05). Sonuç olarak“Pediatrik Tanılama”video izlemin öğrencinin pediatrik tanılama becerisi kazanmasında oldukça etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was particularly designed to evaluate the influence of“Pediatric Diagnosis”video lessons in developing diagnostic skills for the 3rd year nursing students in Ege University School of Nursing. The study population is composed of the 3rd year students (159 students) in Ege University School of Nursing who attended Ege University Pediatric Nursing Practice classes between February 2013-May 2013. One hundred twenty students were included in the study sample who complied with the inclusion criteria, consented to participate in the study, and filled in the forms fully and correctly. Four different questionnaires, and one scale were used to collect the study data. The study data were assessed with SPSS 16.0 (Statistical Package for Special Sciences). 85% of the participant students in the test group were aged between 21-23 year old and 90% of the control group were aged between 21-31 year old. It was also noted that 75% of the students were female and 25% of them were male in the test group. On the other hand, 81.7% of the students were female and 18.3% of the participants were male in the control group. While there was no significant statistical difference between pre-test average scores of the quiz test for the students in both groups (p=0,780) (p> 0.05), quiz test posttest scores indicated a statistically significant difference (p= 0,004) (p< 0,05). The study results further illustrated that 98.3% of the participants in the test group agreed that the content of video materials were appropriate for learning pediatric diagnosis and 96.6% of them stated that they benefited from the video sessions. 91.7% of the students additionally reported that they had learned better in comparison with lectures and 90% of them believed that repetitive video sessions would reinforce learning. It was confirmed that there was a significant statistical difference between the average scores of the students in both the test group and the study group in Pediatric Diagnosis Student Evaluation Form (p= 0,000) (p< 0,05). Finally, Pediatric Diagnosis video sessions were found to be highly effective in developing pediatric diagnostic skills for students.