Farklı alt yapı materyalleriyle hazırlanan kuron protezlerinde kullanılan siman materyallerinin kırılma direncine olan etkisinin incelenmesi
Effects of different cement materials on fracture strength of zirconia based ceramic and monolithic zirconia crowns
  1. Tez No: 433257
  2. Yazar: PINAR KUTAY SÜTÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BÜLENT ŞERMET
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Zirconia, monolithic zirconia, all ceramic, cementation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışmada, farklı simanların tabakalama ve pressleme yöntemleri kullanılarak hazırlanan zirkonya alt yapılı kuron protezleri ve monolitik zirkonya esaslı tam kuron protezlerinin kırılma dirençleri üzerine etkisi in-vitro olarak incelendi. Prepare edilmiş prefabrike üst küçük azı diş modelinden ölçü alınmasını takiben döküm yöntemiyle Co-Cr metal alaşımından dayanak diş modelleri hazırlandı. Standart zirkonyanın alt yapı (0,5 mm) olarak kullanıldığı, üst yapı seramiğinin tabakalama (G-1) ve pressleme (G-2) yöntemleri olmak üzere iki farklı şekilde uygulanmasıyla elde edilen kuron protezleri ve monolitik zirkonyanın (G-3) tam kuron protezi olarak kullanılması ile 3 ana grup oluşturuldu. Tüm kuron protezleri eşit şekilde bölünerek cam iyonomer siman (G1-C, G2-C, G3-C) ve adeziv reçine siman (G1-A, G2-A, G3-A) kullanılması ile 2 gruba daha ayrılarak elde edilen 6 grupta 12 'şer örnek olmak üzere toplamda 72 adet deney örneği elde edildi. Termal siklüs cihazında 5000 devir yaşlandırma işlemine tabi tutulan ve standart otopolimerizan akrilik reçine kalıplar içerisinde sabitlenen tüm örneklere; Universal test cihazında kırılma testi uygulandı ve kırılma direnci değeri Newton (N) cinsinden kaydedildi. Sonuçlar istatistiksel olarak One-way ANOVA varyans analizi ve post-hoc TukeyHSD çoklu karşılaştırma testi ile değerlendirildi. Oluşan kırık yüzeyleri tarayıcı elektron mikroskobu (SEM) ile incelendi. Çalışmamızda, en yüksek kırılma direnci değerleri monolitik zirkonya tam kuron protezi gruplarında (G3-A ve G3-C) sırasıyla 2703,03 ± 308,98 N ve 2593,57 ± 214,25 N elde edildi ve diğer gruplara göre istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı fark bulundu (p < 0,001). G3-A ve G3-C grup içi karşılaştırmada ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p > 0.05). Tabakalama ve pressleme yöntemleri kullanılan ve cam iyonomer siman kullanılan gruplarda (G1-C ve G2-C) kırılma dayanımı değerleri sırasıyla; 1566,84 ± 194,8 N ve 1586,40 ± 273,1 N, adeziv reçine siman kullanılan gruplarda (G1-A ve G2-A) ise sırasıyla; 1845,99 ± 178,6 N ve 1828,17 ± 184,4 N bulundu. Grup içi karşılaştırmalarda; benzer kırılma direnci değerleri sonucu istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p > 0.05). Cam iyonomer siman kullanılan gruplara (G1-C ve G2-C) göre daha yüksek ortalama kırılma direnci değerleri gösteren adeziv reçine siman kullanılan gruplar (G1-A ve G2-A) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p < 0.01). Bu çalışmanın sonucunda; zirkonya üzerine pressleme tekniğinin, tabakalama tekniğine benzer kırılma direnci değerleri verdiği, ancak kullanılan siman materyalinin kırılma direncini etkilediği ortaya çıkmıştır. Monolitik zirkonya tam kuron protezleri ise en yüksek kırılma direnci değerlerini vermiş ve birlikte kullanıldığı siman materyalinin restorasyonların kırılma direncini etkilemediği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Zirkonya, monolitik zirkonya, tam seramik, simantasyon, kırılma direnci Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 50979.
Özet (Çeviri)
In this in-vitro study, the effects of different types of cement materials on fracture strength of all ceramic crowns which are prepared with zirconia frameworks used with layering and heat-pressing ceramic techiques and monolithic zirconia full crowns were comparatively investigated. Prepared prefabric maxillary premolar tooth was used as a model for conventional impression to manufacture Co-Cr metal alloy dies with casting techique. Zirconia frameworks (0,5 mm thickness) were milled from standart zirconia blocks and finished with two techiques; layering (G1) and heat-pressing (G2) ceramic and monolithic zirconia full crowns (G3) were milled from monolithic zirconia blocks were seperated as 3 main groups. Crowns in each groups were subdivided equally and cemented with glass ionomer cement (G1-C, G2-C, G3-C) and adhesive resin cement (G1-A, G2-A, G3-A) materials. In these 6 experimental groups, 12 specimens existed, the total number of specimens is 72. All specimens went under thermocycling 5000 times and then they were embedded into auto-polymerizated acrylic resin pattern. Single-load to fracture test was applied on all specimens and fracture strengths were calculated in Newton (N) units. Data results were analyzed statistically using One-way ANOVA analysis and post-hoc TukeyHSD multiple comparison test. The fracture surfaces were examined by scanning electron microscope (SEM). In this study, monolithic zirconia crown groups (G3-A and G3-C) showed the highest mean fracture strength values in order to 2703,03 ± 308,98 N and 2593,57 ± 214,25 N, the monolithic zirconia group specimens in all other remaining test groups were found to be statistically significant (p < 0,001). In group comparisons of G3-A and G3-C revealed no statistically significant difference (p > 0,05). In layering and heat-pressing ceramic zirconia crowns used with glass ionomer cement groups (G1-C ve G2-C) the mean fracture strength values were found 1566,84 ± 194,8 N and 1586,40 ± 273,1 N in order; and used with adhesive resin cement groups (G1-A ve G2-A) the mean fracture strength values were found 1845,99 ± 178,6 N ve 1828,17 ± 184,4 N in order. The comparison of groups between G1-C / G2-C and between G1-A / G2-A showed similar mean fracture strength values and these group comparisons revealed no statistically significant difference (p > 0,05). But adhesive resin cement groups (G1-A ve G2-A) showed higher mean fracture strength values than glass ionomer cement groups (G1-C ve G2-C) and this comparison was found to be statistically significant (p < 0,01). Regarding the results of present study, however heat-pressing technique showed similar fracture strength values when compared with layering technique on zirconia, the cement types effected fracture strength of zirconia based ceramics. Monolithic zirconia full crowns showed the highest fracture strength values no matter used with different types of cements.