Preterm yenidoğanlarda kullanılan kuvöz örtüsünün stres belirtilerine etkisi
The effect of incubator cover used in preterm newborns on symptoms of stress
- Tez No: 433272
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Işık, gürültü, preterm yenidoğan, YYBÜ, kuvöz örtüsü, Light, noise, preterm newborn, NICU, incubator cover
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Araştırma yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören preterm yenidoğanlarda, kullanılan kuvöz örtüsünün stres belirtilerine etkisini belirlemek amacıyla tek grupta ön test-son test yarı deneysel olarak gerçekleştirildi. Araştırma evrenini, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Şubat-Mayıs 2015 tarihleri arasında tedavi gören pretermler, örneklemini ise seçim kriterlerine uyan 33 preterm yenidoğan oluşturdu. Ancak 3 bebeğin çeşitli nedenlerle çalışma dışı bırakılmasıyla örneklem sayısı 30 preterm yenidoğandan oluştu. Veriler, Bilgi Formu, Uygulama Kayıt Formu, Yalıtım Özellikleri Geliştirilmiş Kuvöz Örtüsü, Ses Desibeli Ölçüm Cihazı ve Kamera kullanılarak elde edildi. Veriler ki-kare testi, normal dağılım gösteren değişkenlerin grup içi karşılaştırmalarında paired sample test, normal dağılım göstermeyen değişkenlerin grup içi karşılaştırmalarında wilcoxon signed ranks testleri ile değerlendirildi. Araştırma sonucunda; kuvöz örtüsüz bebeklerin, örtülü olan bebeklere oranla kuvöz içi gürültü düzeyi ortalamasının 2,20±3,55 dB daha yüksek olduğu ve bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p=0,002). Kuvöz örtülü gruptaki pretermlerde küvöz örtüsüz gruba göre“el parmaklarında dışarıya doğru açılma, kol ve bacaklarda ekstansiyon ve ani çekilme hareketleri”gibi orta stres belirtilerinde azalma olduğu ve bu azalmanın ileri derecede anlamlı olduğu bulundu (p< ,001). Diğer stres bulgularında ise gruplara göre herhangi bir farklılık saptanmadı (p< ,05). Yoğun Bakım Ünitelerinde ışık ve gürültü düzeyini ve pretermlerin yaşadığı stresi azaltmak amacıyla kuvöz örtüleri kullanılmalı ve bu konuda sağlık profesyonelleri bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted as one-group pretest-posttest quasi-experimental design to determine the effect of incubator cover used in the preterms receiving treatment in newborn intensive care units on the symptoms of stres. The population of the study consisted of the preterms treated between February-March 2015 in the Newborn Intensive Care Unit of Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital; whereas the sample group consisted of 33 preterm newborns who met the inclusion criteria. However, the sample size was 30 preterms since 3 newborns were excluded from the study due to several reasons. The data were collected by using the Information Form, Application Registration Form, Incubator Cover with Developed Isolation Features, Decibel Meter, and Camera. The data were assessed by using chi-square test; while the paired sample test was used for the within-group comparisons of the normally distributed variables, Wilcoxon Signed Ranks Test was used for the within-group comparisons of the variables showing no normal distribution. As a result of the study, it was found that average noise level inside the incubator was 2.20±3.55 dB and higher in infants having no incubator cover compared to infants having an incubator cover and this difference was statistically significant (p=0.002). It was also found that the moderate stres symptoms such as“opening up the fingers toward outside, extension in the arms and legs and sudden startling movements”decreased in infants having an incubator cover compared to infants having no incubator cover and this decrease was found to be highly significant (p< ,001). On the other hand, there was no difference between the groups in terms of the other stres findings (p< ,05). Incubator covers with developed insulation features should be used in the Intensive Care Units for the purpose of decreasing the level of light and noise and the stres experienced by the preterm newborns experience and healthcare professionals should be informed about this subject.