Metisilin direncinin hızlı tespiti için staresmet® ticari kit performansının değerlendirilmesi
Evulation of the performance of staresmet® commersial kit for the rapid detection of methicillin resistance
- Tez No: 433330
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YILMAZ ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Metisilin direnci, Staphylococcus aureus, StaResMet® kit, Methicillin resistance, Staphylococcus aureus, StaResMet® kit
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çalışmada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Laboratuvarları Tıbbi Mikrobiyoloji Bölümü Bakteriyoloji Laboratuvarına gönderilmiş klinik örneklerden izole edilen 277 Staphylococcus aureus (S. aureus) klinik izolatı dahil edildi. S. aureus izolatlarının metisilin duyarlılığı StaResMet® (AYC MED, Samsun, Türkiye) kiti, sıvı mikrodilüsyon yöntemi ve VİTEK2 Compact (bioMérieux, Fransa) otomatize sistemleriyle karşılaştırmalı olarak araştırıldı. Materyal ve Metot: Metisilin direncini belirlemede CLSI önerileri doğrultusunda mikrodilüsyon yöntemi uygulandı. StaResMet® kitinin ve Vitek2 Compact otomatize sistem çalışması üretici firma önerileri doğrultusunda yapıldı. Testlerin karşılaştırılmaları için mikrodilüsyon testi referans olarak kabul edildi. Kalite kontrol suşları olarak S. aureus ATCC29213 (metisilin duyarlı) ve ATCC43300 (metisilin dirençli) kullanıldı. CLSI kriterlerine göre sefoksitin (Sigma-Aldrich, USA) MİK değeri ≤ 4µg/ml olanlar duyarlı, > 4 µg/ml olanlar ise dirençli kabul edildi (CLSI, 2013). Bulgular: 277 izolattan 118 S. aureus suşu metisilin dirençli, 159 suş metisiline duyarlı bulunmuştur. 118 S. aureus VITEK2 Compact otomatize sistem, sıvı mikrodilüsyon yöntemi ve StaResMet® (AYC MED, Samsun, Türkiye) kit ile yapılan duyarlılık çalışması ile metisiline dirençli olarak saptanmıştır. 159 izolat ise her üç yöntemle de metisiline duyarlı bulunmuştur. Buna göre StaResMet® testinin özgüllük, duyarlılık, pozitif ve negatif prediktif değerleri %100 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Altın standart olarak kabul edilen sıvı mikrodilüsyon testi ile StaResMet® (AYC MED, Samsun, Türkiye) kit testinin birebir uyumlu olması birçok laboratuvar için güvenilir, tekrarlanabilir ve ucuz bir yöntem olarak değerlendirilirken testin kolay uygulanabilir oluşu, iş yükünü en aza indirgemesi laboratuvarlar için ek avantaj sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: In the research, the clinical isolate 277 Staphylococcus aureus (S. aureus), which was isolated from the clinical samples of the Medical Microbiology Laboratory in On Dokuz Mayıs University Faculty of Medicine Laboratories, was added. The methicillin sensitivity of S. aureus isolates was comparatively examined with the StaResMet® (AYC MED, Samsun, Türkiye) kit, liquid microdilution technique and VITEK2 Compact (bioMerieux, Fransa) atomized system. Material and Method: To decide the resistance of Methicillin, microdilution technique was applied with CLSI proposes. The usage of StaResMet® kit and VITEK2 Compact atomized system tool were processed in accordance with the proposals of the producer company. The microdilution test was considered as reference for the comparison of tests. S. aureus ATCC29213 (methicillin sensitive) and ATCC43300 (methicillin resisted) were used as quality control strains. According to the CLSI criteria, it is accepted as that the MIC value of sefoksitin (Sigma-Aldrich, USA) ≤4µg/ml is sensitive and >4 µg/ml is resisted (CLSI, 2013). Results: It was found that out of 277 isolates, 118 S. aureus strains are methicillin resisted and 159 are sensitive to methicillin. It was determined that 118 S. aureus VITEK2 Compact (bioMerieux, Fransa) atomized system was resisted to methicillin with the help of sensitivity research examined by liquid microdilution technique and StaResMet® kit. And 159 isolates were found that they were determined as sensitive to methicillin with these three ways. According to this, the specificity, sensitivity, positive and negative predictive values of StaResMet® test was decided as 100 % Conclusion: Being very cooperative and harmonious of Liquid microdilution test considered as the golden standard and the StaResMet® (AYC MED, Samsun, Türkiye) kit test is reliable, repeatable for most laboratories and a cheap technique and also the easy application of the test by reducing the work load will provide additional advantage for the laboratories.