Acil serviste çalışan hemşirelerin ve doktorların nöbet öncesi ve sonrası anksiyete düzeyleri
Study is to determine anxiety level of nurses and doctors working at emergency unit before and after shift
  1. Tez No: 433329
  2. Yazar: TUĞBA ATMACA ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL KATI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, Anksiyete, Doktor, Hemşire, Vardiyalı çalışma, Anxiety, Emergency Unit, Doctor, Nurse, Shift Working
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı acil serviste çalışan hemşirelerin ve doktorların nöbet öncesi ve sonrası anksiyete düzeyinin Beck Anksiyete Skoru ile saptanmasıdır.Materyal ve Metot:Bu çalışma Haziran-Ağustos 2015 tarihleri arasında, Samsun İlindeki Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Eğitim Araştırma Hastanesi, Gazi Devlet Hastanesi ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından oluşturulan sosyo-demografik anket formu ve katılımcıların anksiyete düzeylerini belirlemek için Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya acil serviste çalışan 129, hemşire ve doktor alınmıştır. Katılımcıların nöbet öncesi anksiyete skoru 2 iken, nöbet sonrası anksiyete skoru 15'e yükselmiştir. Bu artış istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,000). Acil serviste çalışan hemşire ve doktorların doldurdukları sosyo-demografik formdaki sorular ile anksiyete arasındaki ilişki tek tek karşılaştırıldığında; nöbet sonrası anksiyete skorlarının, nöbet öncesi anksiyete skorlarına oranla arttıkları görülmektedir. Sonuç: Acil serviste çalışan hemşirelerin ve doktorların nöbet öncesi Beck Anksiyete Skorları yüksek olduğu ve bu skorun nöbet sonrasında daha da arttığı tespit edilmiş olup acil serviste çalışan bireylerin anksiyeteyi azaltıcı faaliyetlere yönlendirilmesin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of, this study is to determine anxiety level of nurses and doctors working at emergency unit with Beck Anxiety Score before and after shift. Material and Method: This study was carried out at Samsun Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hospital, Training and Research Hospital, Gazi State Hospital and Gynecology and Obstetrics Hospital between June-August 2015. As data collection tool, socio-demographic survey form created by the researcher and Beck Anxiety Scale (BAS) was used in order to determine anxiety level of participants. Results: 129 nurses and doctors working at emergency unit were included in the study. While anxiety score of participants before shift was 2, anxiety score after shift increased up to 15.This increase is statistically significant (p: 0,000). When the relation between questions in socio-demographic form filled in by nurses and doctors working at emergency unit and anxiety are compared one by one; it is seen that anxiety scores after shift has increased compared to anxiety scores before shift.Conclusion: It was determined that Beck Anxiety Score of nurses and doctors working at emergency unit before shift was high and these scores increase even more after shift, it is thought that it would be beneficial to direct individuals working at emergency unit to activities which decrease anxiety.