Serebrovasküler olay geçirmiş hemiplejik hastalarda step egzersizinin etkinliği
The effects of step exercises on patients with stroke
  1. Tez No: 433371
  2. Yazar: ÇAĞLA KARACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİGAR DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Step egzersizi, denge ve yürüme, Step exercises, balance and gait
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada, konvansiyonel rehabilitasyon ile kombine edilen step egzersiz programıyla, alt ekstremite spastik kas gruplarına yönelik BTX-A tedavisi uygulanmış kronik inmeli hastaların denge ve yürüme fonksiyonları üzerine olan etkinliğini araştırmak hedeflenmiştir. Materyal ve Metod: 35 kronik inmeli hasta (yaş ortalaması 49,71±12,43) çalışma (n:22) ve kontrol (n:13) grubu olmak üzere iki gruba 1:1 oranında randomize edildi. Her iki grup Kocaeli Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon merkezinde 3 ardışık hafta boyunca 60 dakika konvansiyonel fizyoterapi programına alındı. Çalışma grubuna ek olarak 20-40 dakika step egzersiz programı uygulandı. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası denge ve yürüme fonksiyonu Berg Balans Testi (BBT), Kalk Yürü Testi (KYT) ve Rivermead Görsel Yürüme Değerlendirmesi (RGYD) ile değerlendirildi. Tedavi hedefleri Hedef Değerlendirme Skalası (HDS) ile değerlendirildi. Bulgular: Tedavi öncesinde çalışma ve kontrol grupları arasında demografik ve klinik özellikler, denge ve yürüme fonksiyonları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (tüm parametreler için p≥0.05). Hem çalışma hem de kontrol grubunda tedavi sonrasında BBT (p≤0,001, p=0,02), KYT (p=0,01, p=0,01), RGYD (p≤0,001, p≤0,001) skorlarında istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler kaydedildi. Tedavi sonrası gelişmeler açısından çalışma grubunun BBT (p=0,02), HDS (p=0,01), KYT (p=0,04), RGYD (p=0,03) sonuçlarının kontrol grubu sonuçlarına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, konvansiyonel rehabilitasyona eklenen step egzersiz programının BTX-A ile tedavi edilen kronik inmeli hastaların denge ve yürüme fonksiyonları üzerine ilave yararlar sağladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: The objective of this study was to investigate the efficacy of step exercises on balance and gait functions of chronic stroke patients treated by BTX-A for lower extremity spasticity. METHOD: Thirty five patients (average age 49,71±12,43) were randomly assigned to study or control groups in a 1:1 ratio. Both groups received conventional therapy Kocaeli University Department of Physical Medicine Rehabilitation for 60 minutes a day, during weekdays for 3 consequtive weeks. The study group received an additional 20-40 minutes of step exercises. Berg Balance Test (BBT), Timed Up Go (TUG) and Rivermead Visual Gait Analysis (RVGA) were used for the assesment of balance and gait functions of the patients at baseline and after treatment. GAS was also used to evaluate the goals of the treatment. RESULTS: No statistically significant difference has found between the groups regarding baseline of demographic and clinical features, balance and gait functions (p≥0.05). In both groups BBT (p≤0,001, p=0,02), KYT (p=0,01, p=0,01), RVGA (p≤0,001, p≤0,001) scores showed statistically significant improvement. However treatment improvements in BBT (p=0,02), GAS (p=0,01), TUG (p=0,04) and RVGA (p=0,03) of the study group were significantly higher than those of the control group after treatment. CONCLUSION: The results of this study imply that step exercises integrated with conventional rehabilitation may aid additional benefits on balance and gait functions in chronic stroke patients treated with BTX-A.