Subakut inmeli hastalarda ayna terapisinin iyileşmeye etkisi
The effect of mirror therapy on improvement in subacut disease patients
  1. Tez No: 597600
  2. Yazar: BUSE GÖKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH KINALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Hemipleji, Ayna Terapisi, Duyusal İyileşme, Stroke, Hemiplegia, Mirror Therapy, Sensory Healing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnme, günümüzde halen çeşitli risk faktörlerine bağlı olarak sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Ergoterapist ve fizyoterapistler inme rehabilitasyonun da etkin rol alan sağlık profesyonelleridir. Duyusal iyileşme üzerine etkisi bilinen ayna terapisi tedavi edici yöntemlerden biridir. Çalışmamızda inme sonrası gelişen hemipleji sonucu ortaya çıkan semptomların tedavisinde ayna terapisinin, klasik nörofizyolojik tedaviye ek olarak uygulandığında nasıl bir sonuç ortaya çıkartığının araştırılmasıdır. Bu çalışmada,Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesinde rehabilite edilmek üzere belirlenen 65 serebro vasküler olay geçirmiş hastalar ile takip edildi.Hastaların 33ü deney grubu 32 ise kontrol grubu olarak iki gruba ayrıldı.Toplam 65 bireyin 39 (yüzde 60) ı erkek, 26 (yüzde 40) kadındır.Bireylerin 31 (yüzde 47,7) si sağ hemipleji ye sahip ve 34 (yüzde52,3) ü sol hemipleji ye sahiptir.Deney grubunda bulunan sağ hemiplejiye sahip birey sayısı 15 (yüzde 45,56), sol hemiplejiye sahip birey sayısı 18 (yüzde 54,5); kontrol grubunda bulunan sağ hemiplejiye sahip birey sayısı 16 (yüzde 50), sol hemiplejiye sahip birey 16 (yüzde 50) dır. Bütün hastalara 3 hafta boyunca günde 60 dakika süre ile klasik nörofizyolojik rehabilitasyon uygulandı.Deney grubu hastalarına bu rehabilitasyon programına ek olarak günde 40 dakika ayna tedavisi uygulandı.Hastalar rehabilitasyon süreçlerinin başında ve tedavilerini tamamladıktan sonra değerlendirildi. Hastalara üst ekstremitelerindeki iyileşmeyi değerlendirmek için Brunnstrom yöntemi ve üst ekstremite fonksiyonunun kavrama kuvveti,hareket kabiliyeti, el becerisini değerlendirmek için ABILHAND İnme El Fonksiyon Anketi,tek taraflı uzaysal ihmalin ölçülmesi için Bir Adam Çizme Anketi (draw a man test) ve sözlü bir komuta karşı çizim yapmak için ise Bir Saat Çizme Testi(a clock drawing test)kullanıldı. Deney grubunda Brunstrom Hemipleji İyileşme Evresi-El puanı değerlendirme yapıldıktan öncesi ve tedavi yapıldıktan sonrası puanları arasında anlamlı farklılık bulundu. (p0,05) Deney grubunda ABILHAND İnme El Fonksiyonu puanı değerlendirme yapıldıktan öncesi ve tedavi yapıldıktan sonrası puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulundu(p0,05). Deney grubunda Saat Çizme Testi değerlendirme yapıldıktan öncesi ve tedavi yapıldıktan sonrası puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunamadı. (p>0,05). Kontrol grubunda Saat Çizme Testi değerlendirme öncesi ve sonrası puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık bulunamadı (p>0,05). Çalışmamızın sonuçlarına göre ayna terapisi, klasik nörofizyolojik yöntemlere ek olarak uygulandığında tedavi sürecini olumlu yönde etkilemektedir. Bu çalışmanın sonuçlarına göre ergoterapist ve fizyoterapistlerin ayna terapisini tedavi yöntemlerine dahil etmesi ve inme rehabilitasyonunda duyusal yeniden iyileşme teknikleri konusunda bilimsel araştırmalara hız verilmesi kanaatine ulaştık.
Özet (Çeviri)
Stroke is still a common health problem due to various risk factors. Occupational therapists and physiotherapists are health professionals who have an active role in stroke rehabilitation. Mirror therapy is one of these methods known for its effect on sensory recovery. The aim of this study was to investigate the effects of mirror therapy in addition to classical neurophysiological treatment in the treatment of symptoms after hemiplegia after stroke. In this study, Bolu was followed up with patients who had 65 cerebro vascular events determined to be rehabilitated at Abant İzzet Baysal University Physical Therapy and Rehabilitation Training and Research Hospital. 31 (47.7 percent) of the patients had right hemiplegia and 34 (52.3 percent) had left hemiplegia. 56) the number of individuals with left hemiplegia was 18 (54.5 percent); the number of individuals with right hemiplegia in the control group was 16 (50 percent), and the individual with left hemiplegia was 16 (50 percent). All patients underwent classical neurophysiological rehabilitation for 60 minutes per day for 3 weeks. In addition to this rehabilitation program, the patients of the experimental group received mirror therapy for 40 minutes per day. Brunnstrom method and upper extremity function to evaluate the improvement of upper extremity function, ABILHAND Stroke Hand Function Questionnaire for evaluating hand skills, drawing a one man test and a verbal command to measure unilateral spatial neglect A clock drawing test was used. In the experimental group, Brunstrom Hemiplegia Recovery Phase-Hand score was significantly different between the pre-treatment and post-treatment scores (p 0.05) In the experimental group, ABILHAND Stroke Hand Function score was significantly different between the pre-treatment and post-treatment mean scores (p 0.05). There was no significant difference between the mean scores before and after the clock drawing test in the control group (p> 0.05). There was no significant difference between the mean scores of the test group before and after treatment (p> 0.05). There was no significant difference between the mean scores before and after the clock drawing test in the control group (p> 0.05). According to the results of the our study, mirror therapy, in addition to classical neurophysiological methods, affects the treatment process positively. According to the results of this study, we found that ergotherapists and physiotherapists included mirror therapy in treatment methods and accelerated scientific research on sensory recovery techniques in stroke rehabilitation.