Ailevi akdeniz ateşi hastalarında radyografik olan ve olmayan eksenel spondiloartrit sıklığı, klinik ve genetik bulgularla ilişkisi
Axial spondyloarthritis with and without radiographic in family mediterranean fever frequency, relationship with clinical and genetic findings
  1. Tez No: 797978
  2. Yazar: DİLARA ISIYEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY AYAR, UZMAN SELİME ERMURAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz ateşi, Ankilozan spondilit, Radyografik olmayan eksenel spondiloartrit, HLA-B27, M694V, Familial Mediterranean fever, Ankylosing spondylitis, Non-radiographic axial spondyloarthritis, HLA-B27, M694V
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) hastalarında radyografik olan ve olmayan eksenel spondiloartrit (SpA) sıklığının belirlenmesi, eksenel SpA olan ve olmayan hastalar ile radyografik olan ve olmayan eksenel SpA hastalarının klinik ve genetik bulgularının karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Çalışma Eylül 2020-Mart 2023 tarihleri arasında prospektif olarak yürütüldü. Çalışmaya 18-75 yaş arası 193 AAA hastası (kadın/erkek: 133/60) dahil edildi. Kronik bel ağrısı olan tüm katılımcılara pelvis, vertebra ve ayak grafileri çekildi, ASAS bulguları sorgulandı ve HLA-B27 testi çalışıldı. Gereklilik durumunda sakroiliak manyetik rezonans görüntülemeleri (MRG) yapıldı. Gruplar arasında Mediterranean Fever (MEFV) gen mutasyon frekansı ve klinik bulgular karşılaştırıldı. Eksenel SpA olan hastaların BASDAI (Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index), BASMİ (Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index), BASFİ (Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index), sağlık değerlendirme anketi, spinal ağrı, gece spinal ağrı ve hastanın genel değerlendirme skorları hesaplanarak radyografik olan ve olmayan gruplar arasındaki ilişki değerlendirildi. Bulgular: Kohortumuzda eksenel SpA sıklığı %15,6 bulundu (radyografik olmayan eksenel SpA sıklığı %9,6, radyografik eksenel SpA sıklığı da %6,7). Eksenel SpA olanlarda olmayanlara göre M694V homozigot mutasyonu ve proteinüri daha sıktı (sırasıyla %37,0 vs %16,7; p=0,016 ve %10,3 vs %2,5; p=0,043). Tüm eksenel SpA hastalarında HLA-B27 testi negatif bulundu. Eksenel SpA olan ve olmayan AAA hastaları arasında AAA klinik bulguları farklı değildi. Radyografik olan ve olmayan eksenel SpA hastaları arasında AAA ve SpA klinik bulguları ve MEFV gen mutasyonlarının frekansları farklı değildi. SpA hastalık değerlendirme skorları radyografik olan ve olmayan SpA hastaları arasında farklı bulunmadı. Sonuç: AAA hastalarında eksenel SpA sıktır. Çalışma sonuçları bizlere AAA'ya eşlik eden radyografik olmayan eksenel SpA'nın ayrı bir hastalık gibi karakter göstermediğini; ancak AAA hastalarında eksenel SpA gelişmesinde M694V mutasyonunun rolü olabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the frequency of radiographic and nonradiographic axial spondyloarthritis (SpA) in Familial Mediterranean fever (FMF) patients, to compare the clinical and genetic findings of patients with and without axial SpA and patients with radiographic and nonradiographic axial SpA. Material and Methods: The study was conducted prospectively between September 2020 and March 2023. A total of 193 FMF patients (female/male: 133/60) aged 18-75 years were included in the study. Pelvis, vertebra and foot radiographs were taken, ASAS findings were questioned and the HLA-B27 test was studied for all participants with chronic low back pain. If necessary, sacroiliac magnetic resonance imaging (MRI) was performed. Mediterranean Fever (MEFV) gene mutation frequency and clinical findings were compared between the groups. BASDAI (Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index), BASMI (Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index), BASFI (Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index), health assessment questionnaire, spinal pain, nocturnal spinal pain and patient's general evaluation scores of patients with axial SpA The relationship between radiographic and non-radiographic groups was evaluated. Results: The frequency of axial SpA in our cohort was 15.6% (non-radiographic axial SpA frequency 9.6%, radiographic axial SpA 6.7%). M694V homozygous mutation and proteinuria were more frequent in patients with axial SpA compared to those without (37.0% vs 16.7%; p=0.016 and 10.3% vs 2.5%; p=0.043, respectively). HLA-B27 test was negative in all axial SpA patients. Clinical findings of AAA were not different between FMF patients with and without axial SpA. Clinical findings of AAA and SpA and frequencies of MEFV gene mutations were not different between patients with radiographic and non-radiographic axial SpA. SpA disease assessment scores were not different between radiographic and nonradiographic SpA patients. Conclusion: Axial SpA is common in FMF patients. The results of the study made us think that non-radiographic axial SpA accompanying FMF does not appear as a separate disease, but M694V mutation may play a role in the development of axial SpA in FMF patients.