Polikistik over sendromu olan adölesanlarla sağlıklı adölesanların aerobik kapasite ve fiziksel uygunluk seviyesinin karşılaştırılması
Comparison of aerobic capacity and physical fitness levels of adolescents with polycystic ovary syndrome and healthy adolescents
- Tez No: 804492
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ÇALIK KÜTÜKCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, egzersiz toleransı, dinamometre, kas kuvveti, fiziksel uygunluk, sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi, Polycystic ovarian syndrome, exercise tolerance, dynamometer, muscle strength, physical fitness, health-related quality of life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiopulmoner Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Polikistik over sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınların yaklaşık % 7'sinde bulunan, genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan hirsutizm, akne, alopesi ile birlikte amenore, oligomenore, düzensiz adet döngüleri ile karakterize heterojen bir sendromdur. PKOS klinik olarak, infertilite, disfonksiyonel kanama, endometriyal karsinom, obezite, tip 2 diyabet, dislipidemi, hipertansiyon ve kardiovasküler hastalık için risk artışına yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı; adölesan çağdaki PKOS tanılı hastaların aerobik kapasitesi, fiziksel uygunluk seviyesi ve yaşam kalitesi düzeyinin sağlıklı yaşıtlarına göre etkilenimi belirlemek amacıyla bu parametreleri sağlıklı adölesanlarla karşılaştırmaktı. Çalışmaya 22 PKOS tanılı adölesan, 21 yaş ve cinsiyet açısından uyumlu sağlıklı adölesan dahil edildi. Bireylerin fiziksel ve demografik özellikleri kaydedildi. Vücut kompozisyonları ise vücut kütle indeksi (VKİ), bel/kalça oranı, bel/boy oranı değerleri ve biyoelektriksel impedans analizi ile yağsız kitle ve yağ kitlesi yüzdeleri ile değerlendirildi. Her iki gruptaki adölesanların aerobik kapasitesi PACER testi, fiziksel uygunluk komponentleri Fitnessgram test protokolü ile değerlendirildi. Jamar el dinamometresi ile el kavrama kuvveti, el dinamometresi ile quadriceps kas kuvveti kaydedildi. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri Adölesanlarda Fiziksel Aktivite Anketi (PAQ-A), PKOS tanılı grubun yaşam kalitesi Polikistik Over Sendromu Yaşam Kalitesi-50 Ölçeği (PCOSQ-50) ile değerlendirildi. PKOS tanılı ve sağlıklı adölesanların yaş, boy, vücut ağırlığı, VKİ, bel/kalça oranı, bel/boy oranı, yağsız vücut yüzdesi ve yağ yüzdesi ortalama değerleri benzerdi (p>0,05). Çalışma sonucunda; PKOS tanılı grubun şınav tekrar sayısı, otur-uzan testi mesafesi ve PACER tur sayısı ve oksijen tüketimi değerleri sağlıklı gruba göre anlamlı bir şekilde daha düşük bulundu (p0,05). Her iki grubun fiziksel aktivite düzeyleri benzerdi (p>0,05). PKOS tanılı grubunun yaşam kalitesi puanları ise beklenen en iyi değerlerin altındaydı. Sonuç olarak; PKOS tanısı almış adölesanların alt ekstremite kas kuvveti ve enduransı, alt gövde ve hamstring esnekliği ve maksimal oksijen tüketimi ile gösterilen aerobik egzersiz kapasitesi sağlıklı yaşıtlarına göre olumsuz etkilenmektedir. PKOS tanılı ve sağlıklı adölesanların fiziksel aktivite düzeyleri benzer şekilde azalmaktadır. PKOS tanılı adölesanların egzersiz programları planlanırken; profesyonellerin etkilenen bu parametreleri göz önünde bulundurularak aerobik kapasite, kassal kuvvet ve endurans, esneklik ve fiziksel aktivite düzeyini geliştirmeye yönelik uygulamaların etkinliğini gözlemleyip, elde edilen sonuçlara göre klinik uygulamalarına yön verebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a heterogeneous syndrome that is found in approximately 7% of women of reproductive age characterized by hirsutism, acne, alopecia, amenorrhoea, oligomenorrhea, irregular menstrual cycles which usually occurs during puberty. PCOS clinically causes to an increased risk for infertility, dysfunctional bleeding, endometrial carcinoma, obesity, type 2 diabetes, dyslipidemia, hypertension and cardiovascular disease. The aim of this study was to compare aerobic capacity, physical fitness level and quality of life of adolescent PCOS patients with healthy adolescents in order to determine the activation of these parameters compared to their healthy peers. Twenty-two adolescents with PCOS and 21 age- and gender-matched healthy adolescents were included in the study. The physical and demographic characteristics of the individuals were recorded. Body compositions were evaluated using body mass index (BMI), waist/hip ratio, waist/height ratio values, and fat-free mass and fat mass ratios using bioelectrical impedance analysis. Aerobic capacity of the adolescents in both groups was evaluated using the PACER test, and the physical fitness components were evaluated using the Fitnessgram test protocol. Hand grip strength was recorded using Jamar hand dynamometer and quadriceps muscle strength was recorded using hand dynamometer. The physical activity levels of the participants were evaluated using the Adolescent Physical Activity Questionnaire (PAQ-A), and the quality of life of the PCOS-diagnosed group was evaluated using the Polycystic Ovary Syndrome Quality of Life-50 Scale (PCOSQ-50). The mean values of age, height, weight, BMI, waist/hip ratio, waist/height ratio, fat-free mass and fat mass weight and ratios of PCOS and healthy adolescents were similar (p>0.05). As a result of the study, number of push-up repetitions, sit-reach test distance and number of PACER laps and oxygen consumption values of the PCOS group were found to be significantly lower than the healthy group (p0.05). Physical activity levels of both groups were similar (p>0.05). Quality of life scores of the PCOS group were below the expected best values. In conclusion, lower extremity muscle strength and endurance, lower body and hamstring flexibility, and aerobic exercise capacity of adolescents diagnosed with PCOS are negatively affected compared to their healthy peers. Physical activity levels of adolescents diagnosed with PCOS and healthy adolescents decrease similarly. We think that professionals can observe the effectiveness of interventions to improve aerobic capacity, muscular strength and endurance, flexibility and physical activity level considering these affected parameters, and can guide their clinical applications according to the results obtained while planning the exercise programs of adolescents with PCOS.