İstanbul ilinde yaratıcı endüstriler kapsamında faaliyet göstermekte olan KOBİ'lerin rekabetçilikleri üzerine bir araştırma: Dışsal ağların öncül rolü
A research on the competitiveness of SME's operating under the creative industries in Istanbul: Premise role of networking
- Tez No: 433582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE GÜNSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Endüstriler, Yaratıcılık, Yenilik, Dışsal Ağlar, KOBİ, Rekabetçilik, Performans, Maliyet ve Kalite Odaklı Rekabetçilik, Creative Industries, Creativity, Innovation, External Networks, SME, Competitiveness, Performance, Cost and Quality Oriented Competitiveness
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Rekabetçilik, yenilik, yaratıcılık, ekonomik ve sosyal refah, büyüme ve kalkınma gibi kavramların büyük önem taşıdığı günümüzde, bu kavramlar tartışılırken, 1990'larda tüm bunları içine alan stratejik önemde bir endüstri dalı yükselişe geçmiştir. Günümüz Bilgi Toplumunun hem bir sonucu hem de gereği olarak ortaya çıkan ve yaratıcılık ve yenilik temelinde yüksek katma değer üreten“Yaratıcı Endüstriler”, yeni iş alanları yaratmak ve ekonomik büyümeyi sağlamak için meydana gelmiştir (DCMS, 2004; Garnham, 2005; Roodhouse, 2006; Potts ve Cunningham, 2008 gibi). Günümüz rekabet şartlarında, neredeyse tamamını KOBİ'lerin oluşturduğu bu endüstriler (Dodourova ve Günsel, 2012), rekabetçiliklerini koruyabilmeleri ve gelişebilmeleri için dışsal ağları kullanmak zorundadır(Eraydın ve Köroğlu, 2005; Potts vd., 2008; Dodourova ve Günsel, 2012). Bu çalışmanın amacı; yaratıcı endüstriler kapsamında faaliyet göstermekte olan KOBİ'lerin dışsal ağlardan istifade etme yetilerinin onların rekabetçiliklerini ve nihayetinde performanslarına olan etkisinin incelenmesidir.Bu araştırmanın nihai örneklemi; İstanbul'da yaratıcı endüstriler altında faaliyet göstermekte olan 97 KOBİ'den oluşmaktadır. Kullanılan veri toplama tekniği, anket yöntemi olup, kapsamlı literatür çalışmasından sonra hazırlanan anketler,“Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP)”Birimi'nden alınan destek çerçevesinde, profesyonel bir araştırma şirketi olan İKON Araştırma Şirketi vasıtasıyla söz konusu KOBİ'lere ulaştırılmış ve toplanan veriler SPSS istatistiksel analiz programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, yaratıcı endüstriler altında faaliyet göstermek olan KOBİ'lerin dışsal ağlardan istifade edebilme yetileri, onların yenilik ve maliyet odaklı rekabetçiliğini arttırırken; kalite odaklı rekabetini etkilemediği tespit edilmiştir. Ayrıca, dışsal ağların yarattığı bu rekabetçiliklerden sadece maliyet odaklı rekabetçiliğin firma performansına etkisi saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
At present time when competitiveness, innovation, creative, and social growth, development, prosperity have great importance, while these concepts are being discussed, a strategically important industry group which includes all of these began to increase in 1990.“Creative Industries”which comes up as not only reason but result of Information Society and produce high added value on the basis of creative and innovation, consisted to create new business areas and provide the economic growth (DCMS, 2004; Garnham, 2005; Roodhouse, 2006; Potts and Cunningham, 2008, etc.). Under today's competitive conditions, these industries which are formed almost solely by SMEs have to benefit from networking (Fuller-Love & Thomas, 2004; Eraydın & Köroğlu, 2005; Potts at al, 2008; Doduurova & Günsel, 2012, etc.). The aim of this study is to look into the effect of benefitting from the networking of SMEs operating under the creative industries to their competitiveness and the effect of this competitiveness to their performance. The final sample of this research is 97 SME's operating under creative industries in Istanbul. The technique of the data collecting are“survey method”and the surveys which are designed after a comprehensive literature research are delivered to the involved SMEs by a professional research company IKON Research Company in the framework of the support received from Scientific Research Projects (SRP) Unit. And the data obtained from these surveys were analyzed using SPSS statistical analysis program. The analysis results ascertained that the competence of benefitting from networking of SMEs operating under creative industries increases their innovation and cost oriented competitiveness while it doesn't effect to quality oriented competitiveness. Moreover, among competitiveness forms causing by networking, effect of only the cost oriented competitiveness to SMEs performance is determined.