Dışsallıkların ekonomi politiği: Türkiye örneği
The political economy of externalities: The case of Turkey
- Tez No: 433661
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: dışsallıklar, dışsal maliyetler, dışsal fayda, politik ekonomi, externalities, external costs, external benefits, political economy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Dışsallık, herhangi bir faaliyet sonucu üretici ve tüketiciler dışında, üçüncü kişilere maliyet ya da fayda şeklinde yansıyan etkilerdir. Bu etkilerin fiyat sistemi içinde yer almaması ve birçok dışsallık yaratan unsura piyasa mekanizması içinde rastlanması devletin ekonomiye müdahalesini kaçınılmaz kılmaktadır. Devlet müdahalesi dışındaki araçlarla da, piyasa başarısızlığı olarak kabul edilen dışsallıklar içselleştirilebilmektedir. Eğitim, sağlık, çevre, ulaşım ve inşaat gibi alanlarda dışsal etkilerle daha fazla karşılaşılmaktadır. Türkiye ekonomisinde de dışsal faktörlerin etkisi belirgin bir şekilde göze çarpmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de dışsallık yaratan unsurların ekonomiye etkilerini analiz etmektir. Üç bölümden oluşan çalışmada dışsallık kavramı ana hatları ile ele alındıktan sonra, dışsallık yaratan unsurlar üzerinde durularak, Türkiye ekonomisi özelinde dışsallığın etkileri ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Externalities are costs and benefits that affect a third party except for manufacturers and consumers as a result of production and consumption activities. Government's intervention into the economy is inevitable because although the market system covers externalities, the price system doesn't include them. Externalities are a market failure, which can be internalize by solutions without government intervention. External effects occur more in some parts of economy; such as education, health, environment, transport and construction. These effects come into prominence in Turkish Economy. In the study which is comprised of three parts, after the externalities are discussed in general, the elements of the externalities are made point of. In the final the effects of the externalities are come out in the specific context of the Turkey.