A conditional restriction of the member states: The state aids policy of the Eurepean Union
Üye devletlerin koşullu olarak sınırlandırılması: Avrupa Birliği'nin devlet yardımları politikası
  1. Tez No: 187562
  2. Yazar: EVREN GÜLDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DOĞRUEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Devlet yardımları, sübvansiyonlar, stratejik ticaretpolitikası, ekonomi politik, European Union, State aids, subsidies, strategic trade policy, political economy
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Avrupa Birliği Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İktisadı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Hükümetler piyasalara (dışsallıklar gibi) konvansiyonel nedenler, stratejik ticaret politikası,vergi rekabeti ve ekonomi politik yüzünden müdahale etmektedir. Sübvansiyonlar hükümetmüdahalesi araçları arasında bulunmaktadır. Uluslararası ticaret bağlamında tahrifatyaratabilirler. Sübvansiyonlar genel olarak optimal olarak kullanılmazlar. Bu nedenleçoktaraflı olarak düzenlemeye tabi tutulurlar. Avrupa Birliği sübvansiyonları, piyasatahrifatları ile faydalar arasında bir denge kurmaya çalışan Devlet yardımları politikası iledüzenlemektedir. Devlet yardımları politikası esas olarak Komisyon tarafından uygulananuluslarüstü bir politikadır.Politikanın açıklanması için Cournot duopolü içeren üçüncü piyasalı bir stratejik ticaretpolitikası modeli geliştirilmiştir. Yazına Glowicka ve Collie tarafından yapılan en yenikatkılar takip edilerek çıktı sübvansiyonları yerine yatırım sübvansiyonları dikkate alınmıştır.Komisyon'un toplumsal refahı maksimize eden değil, kanunlara uyumu maksimize eden birajans olduğu varsayılmıştır. Model dışsallıklar aracılığıyla zenginleştirilmiştir. Farklıvarsayımlar altında dengeler hesaplanmıştır. Komisyon'un yardımlara dair kararlarını bir kâr-zarar analizinden sonra verdiği gösterilmiştir. Ayrıntıların tartışılmasından sonra modelbasitleştirilmiş bir Grossman-Helpman çerçevesi kullanılarak ekonomi politiği kapsayacakşekilde genişletilmiştir. Sonuç olarak Devlet yardımları politikasına ilişkin karşılıksızdışsallıkları ve ekonomi politiği kapsayan ilk model temin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Governments intervene in the markets because of conventional reasons (such as externalities),strategic trade policy, tax competition and political economy. Subsidies are among the toolsof government intervention. They can be distortive in the context of international trade.Actual use of subsidies is usually not optimal. Therefore they are regulated at the multilaterallevel. European Union regulates subsidies by the State aids policy that strikes a balancebetween market distortions and benefits. State aids policy is a supranational policy appliedmainly by the Commission.In order to explain the policy a third-market strategic trade policy model with a Cournotduopoly is developed. Following the latest contributions in the literature by Glowicka andCollie investment subsidies are taken into consideration instead of output subsidies. TheCommission is assumed to be a compliance-maximizing agency, not a social welfaremaximizer. The model is enhanced with the introduction of externalities. Equilibria underdifferent assumptions are calculated. It is shown that the Commission gives its decision onaids after a cost-benefit analysis. After discussion of elaborations the model is extended topolitical economy using a simplified Grossman-Helpman framework. As a result the firstmodel on State aids policy that covers non-reciprocal externalities and political economy isprovided.