Türkiye-Makedonya ilişkileri 1990-2015
Turkey-Macedonia relationship 1990-2015
  1. Tez No: 433673
  2. Yazar: AMET DERVİSHEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER SANCAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Makedonya, Türkiye, Yugoslavya, Osmanlı, AK Parti, Macedonia, Turkey, Yugoslavia, Ottoman, AK Party
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
“Türkiye - Makedonya İlişkileri, 1990-2015”konulu tez çalışmamızda iki ülke arasında var olan siyasi, ekonomik, sosyo-kültürel ve güvenlik ilişkiler analiz edilmiş ve açıklanmıştır. Bu ilişkileri daha iyi anlatabilmek için tez çalışması üç bölüme ayrıldı. Birinci bölümde iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyen faktörler açıklandı. Bu faktörlerin ortak tarih, ortak güvenlik sorunu, ortak ekonomik çıkar ve ortak sosyo-kültürel değerler olduğu ileri sürüldü. Ortak tarihin, her iki ülkenin beş asırdan fazla bir süre Osmanlı içinde yer almasından kaynaklandığını açıkladık. Ortak güvenlik sorununda, iki ülkenin de Yunanistan'la komşu olduğunu ve bu devletle sorunlar yaşadığını belirttik. Ortak ekonomik çıkar konusunda her iki ülkenin ortak menfaatleri olduğunu ortaya koyduk. Ortak sosyo-kültürel değerler konusunda, iki ülkenin Osmanlı çatısı altında uzun süre aynı kültürü paylaşmış olduğunu ve Makedonya'da Türk-Müslüman toplulukların varlığını açıkladık. İkinci bölümde 1990-2002 arasında Türkiye ve Makedonya arasındaki siyasi, güvenlik, ekonomik ve sosyo-kültürel ilişkiler açıklanmıştır. Son bölümde ise 2002-2015 yıllarında var olan ilişkiler analiz edildi. Ayrıca AK Parti'nin, Balkanlar ve Makedonya ile kurduğu olumlu ilişkiler ele alınıp incelendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, namely“Turkey - Macedonia Relations, 1990-2015”, we have analysed and explained the existing political, economic, socio-cultural and security relations between the two countries. In order to explain better this relationship we divided our study into three parts. In the first part, we have stated the affecting factors between the two countries. We have suggested that these factors are common history, common security problems, common economic interests and common socio-cultural values. As the common history we said that it is arising from the five hundred years Ottoman reign. As the common security problems, we specify that two countries are neighbours with Greece and live problems with this country. Then we revealed the common economic interests of both countries. As the common socio-cultural values, we have explained that both countries shared the same culture under the Ottoman reign and the Turkish-Muslim community in Macedonia living still there. In the second part we described the political, security, economic and socio-cultural relations between Turkey and Macedonia in the period between 1990 and 2002. Finally, in the last part, the relations between the two countries in the period 2002 and 2015 has been analysed. Additionally we have explained the positive effect of Ak Party government in the Balkans and especially Macedonia.