Doksanlı yıllarda hegemonya mücadelesi çerçevesinde İkinci Cumhuriyet tartışmaları
Second Republic debate within the framework of hegemony struggle in the nineties
  1. Tez No: 433680
  2. Yazar: EVREN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci cumhuriyet, hegemonya, eklemlenme, liberalizm, Mehmet Altan, The Second Republic, hegemony, articulation, liberalism, Mehmet Altan
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
İkinci Cumhuriyet kavramı 1991 yılında Mehmet Altan tarafından ortaya atılmış ve özellikle köşe yazıları tarafından yürütülen liberalleşme tartışmalarının en popüler kavramı haline gelmiştir. Kısa sürede İkinci Cumhuriyet kavramı dönemin güncel tartışmalarının merkezi haline gelmiştir. Liberalleşme, sivil toplum, yeni-Osmanlıcılık, Medine Vesikası, başkanlık sistemi gibi bütün tartışmalar, özellikle ikinci cumhuriyet kavramının muhalifleri tarafından, İkinci Cumhuriyet kavramı çatısı altında ele alınmıştır. Tartışmalar dünyada ve Türkiye'de çok önemli değişimlerin yaşandığı bir dönemde meydana gelmiştir. Çalışmada İkinci Cumhuriyet kavramı, Laclau'nun sunduğu hegemonya perspektifi kullanılarak ele alınmaktadır. Farklılıklar arasında dışsal sınır kurularak eşdeğerlik zinciri oluşturulmaya çalışılmaktadır. Farklılıkların eklemlenmeye çalışılması hegemonya girişimi olarak değerlendirilmektedir. İkinci Cumhuriyet kavramı tanımsız bırakılmasıyla bir boş gösteren olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of the Second Republic was suggested by Mehmet Altan in 1991 and became the most popular concept in the liberalization discussions which were especially carried out by columnists. In a short time, the concept of the Second Republic became the focal point of actual controversions in that period. All discussions like liberalization, civic society, new Ottomanism, Medina document and presidential system were specifically discussed by the opponents under the framework of the concept of the Second Republic. These issues occured in an era of major changes both in the world and Turkey. In this study, the concept of the Second Republic was analysed using Laclau's hegemony perspective. The chain of equivalence is tried to be established by forming external limitations among differences. The articulation of the differences is interpreted as a hegemonic attempt. The concept of the Second Republic is undefined, therefore interpreted as an empty signifier.