Ziyaretçilerin Edirne ili gastronomik imaj algılarının değerlendirilmesi
Assessment of visitors' perception of Edirne gastronomical image
- Tez No: 433723
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Edirne, Gastronomi Turizmi, Gastronomik İmaj, Yerli Turist, Edirne, Gastronomy Tourism, Gastronomic image, Local Tourist
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu araştırmanın amacını Edirne'ye gelen yerli turistlerin Edirne gastronomisine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi oluşturmaktadır. Araştırmanın evrenini 2015 yılında Edirne'yi ziyaret eden yerli turistler, örneklemini ise 2015 yılının Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında ziyaret eden turistlerden tesadüfî örneklem yöntemi ile belirlenen 425 yerli turist oluşturmaktadır. Araştırmanın içeriğini, temel kavramların açıklanabilmesi için konuyla ilgili kitap, makale, bildiri, tez, arşiv ve internet sitelerinden elde edilen literatür taraması ve ulaşılmak istenen veriler için hazırlanmış anket tekniği oluşturmaktadır. Anket tekniğinin içeriğini gastronomi turizmine olan ilgi, yiyecek içecek işletmeleri, işletmede sunulan yiyecek içecekler, yiyecek içecek işletme çalışanları ve Edirne mutfağı hakkındaki görüşlerin yer aldığı, daha önce oluşturulan anketlerden yararlanılarak hazırlanan boyutlar oluşturmaktadır. Anket tekniği ile elde edilen veriler Lisrel ile analiz edilmiş ve değişkenler arasında olabilecek neden sonuç ilişkileri, Yapısal Eşitlik Modeli ile belirlenmiştir. Araştırmaya katılan ziyaretçilerin gastronomi turizmine olan ilgileri ile Edirne mutfağı hakkındaki görüşleri arasında anlamlı bir farklılık belirlenmemiştir. Ziyaretçilerin medeni durum, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi ile gastronomi turizmine olan ilgi, yiyecek içecek işletmeleri, işletme çalışanları, işletmede sunulan yiyecek içecekler ve Edirne mutfağı hakkındaki görüşlerine ilişkin anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Fakat ziyaretçilerin Edirne'de konaklama gün sayısı ve cinsiyetlerine bu boyutlara ilişkin anlamlı farklılıklar belirlenmemiştir. Yapılan çalışma ile, Edirne mutfağına yönelik uygulamaların, işletmelerin, işletme çalışanlarının ve ürünlerin kalitesi ile ilgili olumlu sonuçlar ortaya çıkmıştır. Ancak bu sonuçlar ile birlikte Edirne'de, gastronomik değerlerin diğer turizm değerlerinin önüne geçemediğini göstermektedir. Önemli olan, bu değerleri uygun bir planlama ile kapsamlı bir tanıtım programının yapılabilmesidir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is local tourists who visited in 2015 and the sample of the researh is 425 local tourists who were rondomly picked from the group of tourists who visited Edirne in August, September, October and November in 2015. To clarify the main terms; books about the subject, articles, memorandums, thesis, archives, literature scans from websites and questionnaire techniques which are prepared for the aimed datas genarate the content of this research. Interest in gastronomical tourism, food and bevarege enterprises, employees in food and beverage enterprises, aspects which include the opinions about Edirne Cuisine and prepared by the completed surveys generate the content of questionnaire technique. Data which are obtained by the questionnaire technique were analised by Lisrel method and couse effect which might form amongst variables were detected by Structural Equation Model. There is no memorable discrepancy to be detected between the intertests in gastronomical tourism and opinions about the Edirne Cuisine of the visitors who participated in the research whereas memorable variations were detected between visitors` interest in gastronomical tourism and their maritial status, age, level of education and level of income and between their opinion about Edirne Cousine and opinions about food and bevarege enterprises employees and food and bevarege which are served in those enterprises. However memorable discrepancies in aspects, such as number of days that visitors stayed in Edirne and their gender, were not detected. By the help of that study, positive outcomes about the quality of products, enterprises and enterpeise employees and practices aimed at Edirne cuisine have been spotted. However the results show that gastronomical values can not take precendence over tourism values in Edirne. The most important thing is to be able to create a suitable planning and comprehensive program for publicity by the help of those values.