Klasik Türk Edebiyatı metinleri aracılığıyla yedinci sınıf Türkçe dersinde duygular temasının öğretilebilirliğinin incelenmesi
Investigation of the teachability of emotion theme via classical texts of Turkish Literature in 7th grade Turkish course
  1. Tez No: 433811
  2. Yazar: AHMET KARABULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LOKMAN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yedinci sınıf Türkçe dersi, Klasik Türk edebiyatı, Duygular teması, Durum çalışması, Turkish course, Classical Turkish literature, The themes of emotion, Case study
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
Bu çalışma, ilköğretim II. kademe 7. Sınıf Türkçe dersinde klasik Türk edebiyatı metinlerinin öğretilebilirliğini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada esas amaç öğrencilerin MEB yedinci sınıf Türkçe müfredatını öğrenirken aynı zamanda onları klasik Türk edebiyatı dünyasıyla tanıştırmak, yaklaşık olarak altı yüz yıl edebiyatımıza yön vermiş bu dönemin dil ve üslup özelliklerini, kendine has kurallarından bazılarını öğrencilere kavratmaktır. Klasik Türk edebiyatı metinlerinin öğretilebilirliğini araştırma amaçlı yapılan bu çalışmada nitel ve nicel araştırma yöntemlerinden ( case study) durum çalışmasından yararlanılmıştır. Çalışmada olan klasik Türk edebiyatı metinleri doküman inceleme tekniği ile incelenerek bu inceleme neticesinde Türkçe Dersi Öğretim Programı nazara alınarak biri dinleme metni olmak üzere toplamda 4 metin ve bu metinlere bağlı olarak da toplamda 40 tane etkinlik ''Duygular teması'' çerçevesinde ele alınarak hazırlanmıştır. Çalışma için hazırlanan toplamda 4 metin Erzurum merkezindeki iki farklı okulda toplamda 41 öğrenciye uygulanmıştır. Uygulama öncesinde ve sonrasında (ön test-son test) klasik Türk edebiyatına yönelik olarak başarı testi ile tutum ölçeği öğrencilere uygulanmıştır. Çalışma sonunda bütün öğrencilerle birebir görüşmeler yapılmış; görüşmelerden, tutum anketinden ve başarı testlerinden elde edilen veriler tablolaştırılarak değerlendirilmiştir. Hazırlanan 4 metnin uygulama süreci sonunda tema sonu değerlendirme çalışmalarını takiben klasik Türk edebiyatı başarı testi öğrencilere tekrar uygulanmış olup çalışmada incelenen durum olan klasik Türk edebiyatı metinlerinin istenilen kazanımlarını edindikleri görülmüştür. Bunun yanında yapılan öğrenci tutum ölçeğinin ve öğrenci görüşmelerinin sonuçları da değerlendirilmiş ve klasik Türk edebiyatının ilköğretim II. kademe 7. Sınıf Türkçe dersinde kullanımında olumlu görüşlerin olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was written to examine the teachability of Classical Texts of Turkish Literature in 7th grade Turkish courses. The main purpose of this study is to introduce the World of the classical Turkish literature texts to students while they are learning the Ministry of Education 7th grade Turkish curriculum. It also aims t oto make students comprehend some of its spesific rules and language and wording charasteristics of this period which directs our literature approximately 600 years. On this study that aims to research classical Turkish literature texts' teachability, case study is used. Classical Turkish literature texts used in this study is researched in the light of document analysis method. As a result of this research, four texts (onr listening) were written by taking Education Program into consideration and also forty activities in total are prepared in the frame of ''Emotion Theme''. Classical Turkish literature achievement test is applied to students at the and of application process of these four texts. The case examined in the study is that students acquired the desired obtainment in classical Turkish literature texts. Besides, the result of student attitude scale and student interviews are evaluated and positive views are idenfitied in the result of using classical Turkish literature in the secondary school 7th grade Turkish lessons.