İlköğretim 8. sınıf görme engelli öğrencilere 'yaşamımızdaki elektrik' ünitesi ile ilgili kavramların öğretimi
Teaching the concepts related to 'electricity in our life' unit to visually impaired students in 8th grade
- Tez No: 433846
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SÖZBİLİR, YRD. DOÇ. DR. SALİH ÇAKMAK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Görme yetersizliği, Fen Öğretimi, Elektrik, Öğretim tasarımı, Tasarım tabanlı araştırma, Visual impaired, Science teaching, Electricity, Instructional design, Design-based research
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 386
Özet
Bu çalışma ilköğretim 8. sınıf görme yetersizliğinden etkilenen öğrencilere, 'Yaşamımızdaki Elektrik' ünitesinde yer alan temel fen kavramlarının etkili öğretimini sağlamak için bir öğretim tasarımı geliştirmek ve bu tasarımın etkililiğini test etmeği amaçlamaktadır. Bu temel amaç doğrultusunda çalışma üç aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada görme yetersizliğinden etkilenen öğrencilerin 'Yaşamımızdaki Elektrik' ünitesine yönelik öğrenme ihtiyaçları ve ünitede yer alan temel fen kavramlarını öğrenme düzeyleri belirlenmiştir. İhtiyaç analizinin yapıldığı bu ilk aşamada üç az gören, iki kör öğrenci çalışma grubunu oluşturmaktadır. İkinci aşamada ise belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda seçilen ünitedeki temel fen kavramlarına yönelik öğretim materyalleri ve etkinlikleri tasarlanmış ve tasarlanan bu öğretim materyal ve etkinlikleri 8. sınıfta öğrenim gören görme yetersizliğinden etkilenen öğrencilere uygulanmıştır. Uygulama aşamasını oluşturan bu ikinci aşamada ise 7 az gören, 1 kör öğrenci çalışma grubunu oluşturmaktadır. Son aşamada ise bu öğretim materyal ve etkinliklerinin uygulanabilirlikleri, kullanışlılıkları ve kavram öğrenme üzerine olan katkıları değerlendirilmiştir. Çalışma Tasarım Tabanlı Araştırma kullanılarak gerçekleştirilmiş; birinci ve üçüncü aşamada Durum Çalışması, ikinci aşamada ise ADDIE öğretim tasarım modelinden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak görüşme ve gözlemin yanı sıra çoktan seçmeli testler de kullanılmıştır. Veri analizi nasıl yapıldı? Verilerin analizi sonucunda görme yetersizliğinden etkilenen 8.sınıf öğrencilerinin Fen Bilimleri dersine ait genel öğrenme ihtiyaçları, Yaşamımızdaki Elektrik ünitesinde yer alan kavramlara yönelik kavramsal ihtiyaçlar, Yaşamımızdaki Elektrik ünitesindeki kavramların öğretimine yönelik az gören ve kör öğrencilerin bireyselleştirilmiş öğretim tasarımına yönelik ihtiyaçları olmak üzere üç temel ihtiyaç durumu belirlenmiştir. Bireyselleştirilmiş öğretim tasarımına yönelik olarak ise öğrenci ihtiyaçları (materyal ve araç-gereç ihtiyaçları, etkinlik ihtiyaçları), öğretim ortamı ihtiyaçları, öğretici ihtiyaçları ve ölçme değerlendirme ihtiyaçları olarak incelenmiştir. Belirlenen bu ihtiyaçlara bağlı olarak Yaşamımızdaki Elektrik ünitesinin öğretimi sürecinde kullanılacak olan araçgereçler ve materyallerin tasarımında ve düzenlenmesinde materyal tasarımı ve araçgereç kullanımına dair ilkelerin yanı sıra öğrencilerin görme yetersizliği düzeyleri de dikkate alınmıştır. Sonuçta 'Yaşamımızdaki Elektrik' ünitesi kavramlarının daha etkili bir şekilde öğretilmesi için yapılan tasarımda öğrencilerin ünitenin kavramlarını öğrenme ve ünite kazanımlarına ulaşma düzeylerinin oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to develop an instructional design to provide an efficient teaching of basic science concepts related to“Electricity in our Lives”unit. For this purpose, the learning needs of students with visually impaired towards Science were determined and an instructional design was performed and tested. In line with this fundamental purpose, this study consists of three stages. In the first stage, learning needs towards“Electricity in our Lives”and level of learning science concepts in the unit of students with visually impaired. In the first stage where the needs analysis is conducted with the research groups which consists of three low vision students and two blind students. During the second stage, teaching materials and activities were designed by taking the students need into account and these designed teaching materials and activities were applied to 8th grade visually impaired students. The study at the second stage were carried out with a total of eight visually impaired students including seven low vision and one blind student. In the last stage, applicability, practicality, and contributions of the instructional design and materials on concept learning were assessed. The study was conducted by using Design Based Research; and during the first and the third stage, Case study, and during the second stage ADDIE instructional design model was utilized. As a data collecting tool, as well as interview and observation, multiple choice tests were also used. According to the results, three fundamental needs were determined: general learning needs on Science for 8th grade visually impaired students; their conceptual needs toward the concepts related to 'Electricity in our Lives' unit; and individual needs of low vision and blind students in teaching the concepts. The needs identified under broad topics as instructional settings needs, teacher needs and assessment and evaluation needs. In designing the instruction all these identified needs were considered, materials were developed and instruction were carried out. As a result, it was found that the new instructional design was much more successful in teaching concepts related to electricity and also found that students gain scores were quite high.