Kadirli koşullarında karabaş kekik (Thymbra spicata L.)'in tohumla üretim olanakları
The production possibilities with seeds of thyme (Thymbra spicata L.)'in Kadirli conditions
  1. Tez No: 434134
  2. Yazar: MEHMET TAHİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA SEZEN TANSI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Thymbra spicata, Çimlenme, Yaprak verimi, Uçucu yağ, Thymbra spicata, germination, leaf yield, volatile fatty acid
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
2013-2014 yılları arasında Kadirli yöresinde yürütülen bu çalışmada Karabaşkekik tohumlarında farklı tohum renklerinin ve kimyasal uygulamaların çimlenme üzerine etkisi incelenmiştir. Denemede 3 farklı renkteki Karabaşkekik (Thymbra spicata L.) tohumu kullanılmış olup, ekim hazırlığı yapılan saksılara onar adet tohum ekilerek beş farklı yöntem uygulanmıştır. En yüksek çimlenme hızı kahve renkli tohumlarda 7.2 adet ve GA3 (500 ppm) uygulamasında 7.3 adet olarak saptanmıştır. En yüksek çimlenme gücü ise yine kahve renkli tohumlardan (7.6 adet),uygulamalara göre soğuk katlama+GA3 (500 ppm) yönteminden (9.0 adet) elde edilmiştir. Karabaşkekik tohumlarında en yüksek sürme gücü kahve renkli tohumlarda (8.0 adet) ve soğuk katlama+GA3 uygulamasından elde edilmiştir. Taze yaprak ağırlığı ve uçucu yağ oranlarında da benzer şekilde en yüksek değerler kahve renkli tohumlardan ve soğuk katlama+GA3 ve GA3 (500 ppm) uygulamalarından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between 2013-2014 years to investigate some germination characteristics of thyme (Thymbra spicata L.) in Kadirli region. In the experiment, 3 different colored Thymbra spicata L. seeds were used, 5 different methods were applied by sowing 10 seeds to the pots those were prepared for sowing before. The highest germination rates, following applied methods, have been observed in brown colored seeds and in seeds applied with GA3 (500 ppm) application as 7.2 and 7.3 pieces respectively. The highest germination power, however, has been achieved from brown colored seeds as 7.6 pieces and depending upon the applications, from the cold stratification + GA3 (500 ppm) method (9.0 pieces). The highest sprout shooting rate in thyme seeds has also been obtained from brown colored seeds (8.0 pieces) and following the cold stratification + GA3 application method. Similarly, the highest values for fresh leaf weight and essential oils have been obtained from the brown colored seeds and seeds applied with cold stratification + GA3 and GA3 (500 ppm) applications.