Turp (Raphanus sativus L.) muhafaza kalitesi ve raf ömrüne kaplama materyali ve kalsiyum uygulamasının etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of coating material and calcium application of the radish (Raphanus sativus L.) quality and shelf life
- Tez No: 535763
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE TÜLİN ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum klorür, MDA, tekstür, Kadirli turpu, Calcium chloride, MDA, texture, Kadirli radish
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, Kadirli turpu çeşidine ait örnekler hasat edildikten sonra kontrol, %2'lik kalsiyum klorür, %1 nişasta + %2 gliserin kaplama ve %2'lik kalsiyum klorür –%1 nişasta+%2 gliserin kaplama uygulamaları olmak üzere dört farklı uygulama yapıldıktan sonra turp örnekleri 5 kg'lık MAP ambalajları içerisinde %90 nisbi nem koşullarında 4 °C sıcaklıkta 56 gün boyunca depolanmıştır. Uygulama yapılan turp örneklerinde uygulamaların etkilerini belirlemek amacı ile 7 gün aralıklarla fiziksel (ağırlık kaybı, tekstür, renk (L, a, b, hue, Chroma)), kimyasal (SÇKM, pH, toplam fenol, DPPH, malondialdehit, organik asitler, şekerler, uçucu aroma bileşenleri), mikrobiyolojik ve fizyolojik (koflaşma) bozulma miktarı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde kalsiyum klorür uygulamasının ağırlık kaybı (%), tekstür (N), koflaşma (%) ve MDA (μmol/L) içeriği üzerinde anlamlı etkileri olduğu belirlenmiştir. Kalsiyum klorür uygulaması ile nişasta+gliserin kaplama uygulamalarının fenolik madde ve antioksidan aktivite üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmadığı belirlenmiştir. Yapılan mikrobiyolojik analiz sonuçlarına göre kalsiyum klorür uygulamasının toplam aerobik bakteri gelişimi üzerinde sınırlı da olsa etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, after the harvested of Kadirli radish variety was treated as fallowed control, 2% calcium chloride, 1% starch + 2% glycerin coating and 2% calcium chloride - 1% starch +2% glycerine coating application then stored in 5 kg MAP packages at 90% relative humidity conditions at 4 ° C for 56 days. To determine the effects of the application in the application of radish samples (weight loss, texture, color (L, a, b, hue, Chroma)), chemical (TSS, pH, total phenol, DPPH, malondialdehyde, organic acids, sugars, volatile aroma components), microbiological and physiological deterioration amount were determined 7 days intervals during 56 days storage. The data obtained from the study were evaluated that calcium chloride had statistically significant effects on weight loss (%), texture (N) and MDA (μmol / L) content. Calcium chloride application and starch + glycerin coating applications have no significant effect on phenolic substance and antioxidant activity. According to the results, calcium chloride application limited development of total aerobic bacteria growth.