Küreselleşmenin yemek kültürüne etkileri
The effects of globalization on food culture
- Tez No: 434455
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEN ŞATIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yemek sosyolojisi, küreselleşme, yemeğin küreselleşmesi, toplumsal değişim, toplumsal ayrım, basın, Sociology of food, globalization, globalization of food, social change, social differentiation, press
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Yemeğin sosyolojik olarak görünürlüğü 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren mümkün olmuştur. İnsan yaşamının temel yapı taşlarından olan yemeğin görece geç bir dönemde sosyolojik merak konusu haline gelmesinin nedenlerinden birini yemek ve küreselleşme olgusu arasındaki ilişkide görmek mümkündür. Bu tezin amacı yemek sosyolojisi çerçevesinde küreselleşmenin yemek kültürümüze etkilerini tespit etmek ve değişimin boyutlarını analiz edebilmektir. Bu bağlamda yemek sosyolojisinin tarihçesi, kaynakları ve ana sorunlarına değinildikten sonra, yemek ve küreselleşme arasındaki etkileşimin önemi ortaya konmuş; Türkiye ölçeğinde küreselleşmenin yemek kültürüne etkilerini tespit ve analiz için 1960-2015 yılları arasında yayımlanan iki ulusal gazetenin yemek yazıları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sociological visibility of food emerged in the last quarter of the 20th century. It is possible to see one of the reasons of becoming a matter of sociological curiosity of food which is one of the fundemental constituent of human life in a relatively late period in the relationship between food and globalization. The aim of this thesis is to identify the effects of globalization on our food culture and analyse the aspects of the change within the scope of sociology of food. In this context an introduction of history, primary sources and main issues of sociology of food is made, the significance of the interaction between food and globalization is emphasized, and food articles of two national newspapers published in between 1960 and 2015 are reviewed in order to identify and analyse the effects of globalization on food culture in the scale of Turkey.