Kiraya verenin kiralanandaki ayıplardan sorumluluğu
Owner's warranty against defects in the rental agreement
- Tez No: 434468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGEHAN ÇETİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kiraya Verenin Ayıptan Doğan Sorumluluğu, AyıpKavramı, Kiracının Sözleşmeyi FeshetmeHakkı, Owner's Warranty Against Defects in theRental Agreement, The Concept of Defect, The Right of Owner to Cancel theRental Agreement
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
KİRAYA VERENİN KİRALANANDAKİ AYIPLARDAN SORUMLULUĞU Abdullah Aktaş Özel HukukYüksek Lisans Programı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Bilgehan Çetiner Çalışmamızın amacı; kira sözleşmesinde kiraya verenin ayıptan doğan sorumluluğukurumunu, bu sorumluluğun koşulları ve kapsamıyla birlikte değerlendirmektir. Tezimizde, kira sözleşmesi açısından gerek mülga Borçlar Kanunu hükümleri, gerek Türk Borçlar Kanunu hükümleri mukayeseli olarak ele alınmakla birlikte, Türk Borçlar Kanunu ile kira sözleşmesine ilişkin olarak getirilen yenilik ve değişiklikler aktarılmayaçalışılmıştır. Çalışmamız, temel olarak üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, kiraya verenin ayıptan doğan sorumluluğunun tanımı ve hukuki niteliği açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, kiraya verenin ayıptan doğansorumluluğuna başvurulabilmesi için gerekli olan şartlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, kiraya verenin ayıptan doğan sorumluluğuhükümleriçerçevesinde gerçekleşen sorumluluğununkapsamıYargıtay kararları ile somutlaştırılarak ele alınmayaçalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OWNER'S WARRANTY AGAINST DEFECTS INTHE RENTALAGREEMENT Abdullah Aktaş Private Law MasterProgram Dissertation Advisor: Doç. Dr. BilgehanÇetiner The mean idea of our study is observing owner's warranty against defects in the rental agreement, the requirements of this responsibility and its extent. In our thesis, we handled the obsolete Code of Obligations clauses and The New Turkish code of Obligations clauses by comparing both in terms of rental agreement. We also mentioned renews and changes concerning about the rentalagreement andTurkish code ofObligations. Our study consists of three main chapters. In the first chapter, owner's warranty against defects in the rental agreementandits legal facts were defined. In thesecond chapter therequirements for applying owner's warranty against defects in the rental agreement was examined. In the third chapter, we tried to handle the realization of the owner's warrantyagainst defects in the rental agreement's responsibility clauses with contain of the high court decisions.