Türk edebiyatındaki yeri ve önemi bakımından Mithat Cemal Kuntay'ın 'hitabet dersleri'
Mithat Cemal Kuntay's 'hitabet dersleri' in respect to its role and importance in Turkish literature
- Tez No: 434469
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FIRAT KARAGÜLLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mithat Cemal Kuntay, hitabet, Hitabet Dersleri, medrese, Medresetü'l-Vâizîn, Mithat Cemal Kuntay, oratory, Hitabet Dersleri”, madrasah, Medresetü'l-Vâizîn
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 391
Özet
Bu çalışmada Mithat Cemal Kuntay'ın Medresetü'l-Vâizîn'de verdiği hitabet derslerinden oluşan“Hitabet Dersleri”adlı eser inceleme ve araştırma konusu edilmiştir. Mithat Cemal'in bilinmeyen bir tarafı olan medrese hocalığı ve bunun semeresi olan bir ders kitabı kimliğini taşıyan“Hitabet Dersleri”üzerine günümüze kadar herhangi bir inceleme yapılmadığı gibi Arap harfleriyle basılan 1914 tarihli eser, günümüz harflerine de aktarılmamıştır. Tezin amacı ilgili eserin ihtiva ettiği meseleleri ortaya koymak, edebiyat tarihi üzerindeki yeri ve önemini belirlemektir. Tezin giriş kısmında kısaca Mithat Cemal Kuntay'ın hayatından, edebî kişiliğinden ve eserlerinden bahsedilmiş, ardından da“Hitabet Dersleri”nin hangi şartlar altında oluştuğu ortaya konulmuştur. Birinci bölümde hitabet sanatı ve tarihsel gelişimi ele alınmış, ikinci bölümde“Hitabet Dersleri”şekil ve içerik özellikleri bakımından incelemeye tabi tutulmuştur. Üçüncü bölümde ise yapılan incelemeden de hareketle kuşatıcı bir değerlendirme yapılmaya çalışılmış, eserin edebiyat tarihindeki yeri ve önemi üzerinde durulmuştur. Sonuç bölümünde genel bir değerlendirme yapılmış, bibliyografya kısmında da yararlanılan kaynaklar belirtilmiştir.“Hitabet Dersleri”nin tarafımızdan yazarın imlâsına sadık kalınarak günümüz alfabesine aktarılan çeviriyazısı tezin ek kısmına konularak ilgili araştırmacılara eserin aslını görme fırsatı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study Mithat Cemal Kuntay's“Hitabet Dersleri”which consist of the oratory lessons that he gave in the Medresetü'l-Vâizîn was analysed and mentioned in the research. Any research on Mithat Cemal's relatively unknown feature as a madrasah lecturer and its fruit“Hitabet Dersleri”which has charecteristic of a textbook hasn't been conducted and the historic document dated 1914 written in Arabic letters hasn't been translated into the contemporary language. The objective of this thesis' is to reveal issues concerning this work and to determine its place and significance in the history of literature. In the introduction of the thesis, the life of Mithat Cemal, his literary identity and his work are stated, afterwards on which conditions the“Hitabet Dersleri”was written is explained. In the first chapter, the art of oratory and its historical advancement are discussed, in the second chapter“Hitabet Dersleri”is reviewed on the basis of form and content. And in the third chapter, a comprehensive evaluation of the analysis has been attempted and the literal work's role and importance in the history of literature are stated. A Translation of“Hitabet Dersleri”, which has been translated faithfully to the author's writing style, has been added to the appendix of the thesis for providing opportunity of seeing the original literary work to the relevant researchers.