Beyin göçü ve kalkınma: Türkiye'nin kalkınmasında Türk bilim diaspora ağlarının rolü
Brain drain and development: The role of Turkish scientific diaspora networks in Turkey's development
  1. Tez No: 434474
  2. Yazar: NESLİHAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DELİCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Beşeri Sermaye, Beyin Göçü, Kalkınma, Diaspora Ağları, Gelişmekte Olan Ülkeler, Human Capital, Brain Drain, Development, Diaspora Networks, Developing Countries
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Beyin göçü gelişmekte olan pek çok ülkenin karşılaştığı önemli sorunlardan biridir. Günümüzde nitelikli işgücü kaybı yaşayan bu ülkeler çeşitli kalkınma politikaları ile yurtdışındaki beyinlerini kazanabilmişlerdir. Bu çalışmanın amacı beyin göçü ve kalkınma ilişkisinin incelenmesidir. Söz konusu amaçla ABD'de yaşamakta olan doktora derecesine sahip ve Türk diaspora ağlarına üye olan 227 Türk bilim adamından elektronik anket yoluyla veri toplanmıştır. Araştırmada Türk diaspora ağları ve Türkiye'nin devlet politikalarının beyin göçünden kalkınma sağlamaya yönelik katkıları iki farklı ölçek oluşturularak test edilmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre; ABD'de yaşayan Türk bilim adamları ağırlıklı olarak ABD'nin kalkınmasına katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda ağ üyesi bilim adamları, üye oldukları ağların Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlamadığı algısına sahiptir. Ayrıca ağ üyesi bilim adamları arasında Türkiye'nin devlet politikalarının beyin göçünden kalkınma sağlamadığına yönelik algının hakim olduğu görülmüştür. Son olarak, Türk devlet politikaları diaspora ağlarının Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlamalarında belirleyici bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Brain drain is one of the major problems faced by many developing countries. Today these countries who lose skilled labor were able to gain back their brains abroad with various development policies. The aim of this study was to research the relationship between brain drain and development. For this purpose it was collected data through electronic survey of 227 Turkish scientists with phd degrees member of Turkish diaspora networks and living in US. In the research it was tested contribution to development of Turkish diaspora networks and Turkey's state policies from brain drain by creating two different scales. According to the results; Turkish scientists living in US mainly contributed to development of US. Also the scientists member of diaspora networks had a perception that their networks didn't contribute to development of Turkey. Moreover it was seemed the dominant perception among the scientists member of the networks that Turkey's state policies didn't contribute development from brain drain. Finally Turkish state policies were determining in contribution to development of the diaspora networks in Turkey.