Uluslararası terörizmin tarihi
History of the international terrorism
- Tez No: 434489
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN KIRKPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Political Science, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Terör, terörizm, anarşizm, uluslar arası terörizm, tarih, Terror, terrorism, anarchism, international terrorism, history
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
ÖZETBu çalışma, insanlık tarihi kadar eski ve yaygın bir siyasal şiddet türü olan terörün, tarih bakış açısıyla incelenmesini amaçlamaktadır. Terör ve terörizm kavramlarının algılanması ve geçmiş dönem örneklerinin incelenmesi, bu bakışımsız (asimetrik) tehdit ile mücadelede çok önemlidir. Terör, ortaya çıkışından günümüze kadar, siyasal amaca ulaşmak için, girişilen şiddet eylemi ile kurbanlar üzerinden mesaj verme gibi temel özelliklerini korumuştur. Bununla beraber; zamana ve şartlara göre vasıta ve şekil değiştirmiştir. Verdiği zayiat, diğer ölüm nedenlerinden daha az olsa bile, gündemi hep işgal etmiş ve etmeye devam edecektir. Tarih içinde dönemin başat ideolojisi ile güdülenen terörün aktörleri; bireyler, örgütler veya devletler, kurbanları ise hep masumlar olmuştur. Bu çalışmada terör, tarih çizgisi içinde 11 döneme ayrılarak incelenmiştir. Dönem özellikleri, önemli örgütler ve eylemleri temelinde detaylandırılmıştır. Her dönemin kendisinden sonraki veya çağdaşı terör akımına etkileri irdelenmiştir. Modern Çağ çalışmalarında başlangıcı Fransız İhtilali'ne dayandırılan terörizm, ihtilalin ardından önce etnik milliyetçi hareketlerde, sonrasında anarşist akımda şekillenmiştir. İki büyük Dünya Savaşı döneminde teröre, savaşın kendisi en büyük şiddet olduğundan rastlanmamıştır. Sömürge karşıtı dönemini, yeni sol, daha sonra köktendinci terör ve etnik milliyetçi terör dönemleri takip etmiştir. Günümüzde köktendinci terör ve etnik milliyetçi terör devam etmektedir. Bunun yanında, yeni anarşist terör, bireysel terörizm ve siber terörizm yükselme eğilimindedir. Uzmanlar gelecekte, güdüleyici ideoloji ya da inanç sistemi ne olursa olsun, terör eylemlerinde `Kitle İmha Silahları (KİS)' ve/veya `Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN)' silahların kullanılması olasılığının artacağı endişesini taşımaktadır. Terörizmin bilinmezliği, yarattığı korku ve olay meydana gelmeden engellenmesinin zor oluşu, terörizmle mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Terörizmle mücadelede başarıya ulaşmanın, varlığını yadsımadan ve kanıksamadan, onun tüm kaynaklarına inilerek, disiplinler arası yaklaşımla mümkün olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAdopting a historical perspective, this study aims at investigation of `terror? that is a prevalent type of political violence as old as the history of mankind. Investigating the perception of the concepts of terror and terrorism, and its earlier examples is highly important in struggling with such an asymmetrical threat. Throughout its history, terror maintains some of its main characteristics such as conveying messages via the victims of violent acts in order to accomplish its political goals. Additionally, with time and changing conditions, it has changed its medium and form. Although the death tolls are smaller than other forms of death in number, it has always occupied the agenda and will continue to do so. Persons, organizations, or states have been the actors motivated by the dominant ideologies of their time in history. Their victims were the innocent. In current study, terror was investigated in 11 consecutive historical time periods. Characteristics of the periods were detailed on the basis of important organizations and acts. Each period was studied in terms of its effect on the terrorist movements in coeval or subsequent periods. Terrorism, of which the onset is based on the French Revolution by the Modern Age studies, was shaped first by the ethnic nationalist movements after the revolution and later by the anarchist movement. Between the two world wars, terrorism did not occur since the war is a great violence itself. Anti-colonialism was followed by the periods the new left, fundamentalist terror, and ethnic nationalist terror. Fundamentalist terror and ethnic nationalist terror continue at the present day. In addition, new anarchist terror, individual terrorism, and cyber-terrorism tend to increase today. Specialists have the concern that in the future, regardless of the underlying ideology or belief system, there will be an increase in the probability of utilization of weapons of mass destruction (WMD) and/or Chemical, Biological, Radiological, and Nucleer (CBRN) weapons. Obscurity of terrorism, the fear it creates, and difficulty of intervention before the acts happen, harden the struggle with terrorism. Success in fight with terrorism is evaluated to the extent that its reality is not denied, it is examined with its all sources, and an interdisciplinary approach is facilitated.