Uluslararası terörizmin egemenlik-otorite ilişkisi açısından analizi: Lübnan 1967-2006
Analysis of international terrorism from the point of sovereignty-authority relationship: Lebanon 1967-2006
  1. Tez No: 234543
  2. Yazar: SERPİL GÜDÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURCU BOSTANOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Terörizm, Egemenlik, Otorite, Lübnan, Hizbullah, International Terrorism, Sovereignty, Authority, Lebanon, Hezbollah
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
Bu çalışmada, Lübnan'da egemen güç olarak devletin, otoritesini kuramayarak başarısız olması sonucunda ülkede oluşan otorite boşluğunun transnasyonel terörizmin yeşermesine meydan vererek, ülkede devlete meydan okuyan bir başka gücün; Hizbullah örgütünün çıkmasının analizi yapılmaktadır.Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümü, modern devletin oluşumuyla beraber ortaya çıkan egemenlik kuramları ve egemen devletin sahip olduğu otorite kavramı üzerinde teorik çalışmaları içermektedir. Bu bölümde, egemenliğin kurucusu Jean Bodin'in yanı sıra Thomas Hobbes, John Locke ve Jean Jacques Rousseau'nun egemenlik kuramlarına yer verilmiştir. Ardından, günümüz egemenlik tartışmaları ve tipolojik yaklaşımlar konu edilmiştir. Siyasal otorite ve toplumsal rıza ilişkisi güç, kuvvet ve düzen konularına değinilmiştir. Bu bölümde son olarak başarısız devletler ele alınmıştır. Devletlerin ülke içinde otorite kuramamalarının sonucunda başarısız olarak nitelendirilmeleri ve bu duruma yol açan nedenler ve sonuçta meydana gelen, tehdit niteliğinde ulusal ve uluslararası sorunlar ortaya konmuştur.Çalışmanın ikinci bölümü, Osmanlı devletinin idaresinden itibaren günümüze kadar Lübnan'ın siyasi tarihini içermektedir. Bu bölümde, Lübnan'da devletin otoritesini yitirmesi sonucu meydana gelen olaylar; farklı din ve mezhep grupları tarafından kurulan silahlı örgütler ve çatışmaları, iç savaş, ülkenin de facto bölünmesi, Suriye'nin ülkeye askeri ve siyasal açıdan müdahale etmesi, Filistin varlığının ülkedeki özerkliği, ülkenin İsrail-Filistin anlaşmazlığına müdahil edilmesi ve bölgede ve dünyada terörizm ihraç eden ülke konumuna gelinmesi ve sonunda Hizbullah'ın devlet içinde devlet pozisyonunu alması detaylı olarak anlatılmaktadır.Üçüncü ve son bölümde ise, başarısız devlet Lübnan'da terörist yapılanma, dini söylemle meşrulaştırılmış terörizm ekseninde ele alınarak Hizbullah örgütünün analizi yapılmıştır. Hizbullah örgütünün kuruluşu, Suriye ve İran ile ilişkileri, siyasallaşması ve Lübnan topraklarında İsrail ile savaşması ve ülke içinde geldiği konum, Lübnan devletinin otorite zafiyeti açısından ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, It is analyzed that how the authority vacuum which emerged from failure of the state as sovereign power in Lebanon, by creating the conditions suitable for activites of transnational terrorism caused the rise of Hizbullah that challenges against the Lebanese state as an alternative force in the country.This study is consisted of three parts. The first part includes the studies on the theories of sovereignty appeared with the rise of modern state and the conept of state authority. In this part, I give place to the sovereignty theories of Jean Bodin who was the founder of the sovereignty theory, Thomas Hobbes, John Locke and Jean Jacques Rousseau. After that, I mention those topics: contemporary discussions on sovereignty, typological perspectives, the relation between political authority and societal consent, power, force and order. Finally in this part, I discuss the failed states. I show why those states are labeled as ?failed? after their failure to establish authority and the national and international problems arise from their failure as threats.The second part of the study includes the political history of Lebanon from Ottoman rule to today. In this part, events occured after the state have lost its authority; armed organizations established by different religious and sectarian groups and their clashes with each others; civil war, de facto partition of the country, intervention of Syria to the country militarily and politically, autonomy of Palestinian presence in the country, how it is involved in the Israel-Palestine conflict, how it is turned to a country that exports terrorism both to region and world, Hizbullah?s rise of the position that can be described as ?state within the state? are told in detial.The third and the last part, terrorist structure in failed state Lebanon is discussed within the contex of terrorism legitimized by religious discourse and then Hizbullah organization is analyzed. Establishment of Hizbullah organization, its relationship with Syria and Iran, its politicization process, its fight against Israel in the Lebanese territory and its new position in the country are explained in terms of the weakening authority of Lebanese state.