Sosyal paylaşım siteleri ve demokratikleşme ilişkisi: Facebook örneği
Social sharing sites and democrazitation relation: Facebook example
  1. Tez No: 434498
  2. Yazar: SERDAR ÇİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARS TAYANÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Sosyal Paylaşım Siteleri, Yeni İletişim Teknolojileri, Facebook, Sosyal Medya, Democracy, Social networking sites, New communication technologies, Facebook, Social Media
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Demokratik olarak adlandırılan yönetimlerin artık halklar tarafından tam anlamıyla benimsenmediği ve temsil sistemine olan inancın giderek zayıfladığı görülmektedir. Bu sebeple halkın tekrar demokratik sistemi benimsemesi ve yönetime katılmasını sağlamak için çalışılmakta ve katılımcı demokrasi modelleri geliştirilmektedir. Bu süreçte ise yeni iletişim teknolojileri ve özellikle internet tabanlı gelişmeler ön plana çıkmakta ve mecralardan demokratikleşme yolunda önemli katkılar beklenmektedir. Son dönemde yaygınlık kazanarak geniş kitlelere ulaşan sosyal paylaşım siteleri ise demokratikleşme yolunda kendisinden büyük beklentiler içerisine girilen alanlar olmuştur. Yaygın kullanımları ve kendilerine has avantaj ve özellikleriyle de bu alandaki tartışmaların merkezine yerleşmeyi başarmışlardır. Bu tartışmalar ekseninde ortaya çıkan çalışmada öncelikle demokrasi kavramı ve temel ilkeleri ile modern demokrasi kuramları, yeni iletişim teknolojileri ve gelişim süreci, teknoloji ve toplum ilişkisine yönelik görüşler, internet ve sosyal paylaşım siteleri ve gelişim süreçleri ile sosyal paylaşım siteleri ve demokrasi ilişkisine yönelik görüşler literatür taraması yöntemi ile ortaya konulacaktır. Çalışmanın son bölümünde ise bir sosyal paylaşım sitesi olan Facebook özelinde, bireylerin sosyal paylaşım sitelerini kullanımları, demokrasi algıları, sosyal paylaşım sitelerine yönelik algıları ile sosyal paylaşım siteleri ve demokratikleşme ilişkisine yönelik algılarını ortaya koymak üzere anket yöntemi uygulanacaktır.
Özet (Çeviri)
It has been observed that democracy as a system of government has no longer undisputed support of the people and the trust in the representative system is decreasing. For this reason, there are efforts to restore peoples' trust in democracy and make them participate in the government. In other words, there are efforts to create more participatory models of democracy. In these efforts, new communication technologies and especially internet-based developments are in the forefront and they are expected to make important contributions to democratization. One of these internet-based developments, namely social media, which has spread to mass audiences in recent years, is being expected to make great contributions in the efforts of democratization. Social media with their widespread use and unique advantages and properties could be said to be at the centre of discussions in the field of democratization. This study, originating from these discussions, first of all tries to reviewthe literature on the concept of democracy and modern democratic theories, new communication technologies with their history of development, the views on the relationship between technology and society, the views on internet and social networking sites with their history of development and the discussions about the relationship between social networking sites and democracy. In the last part of the study, the individuals' use of social networking sites, their perceptions of democracy, their perceptions of social networking and finally the relationship between social networking and democratization will be measured with survey questionnaires, especially with regard to a single social networking application, Facebook.