Sosyal paylaşım siteleri ve oyun teorisi
Social networking sites and game theory
- Tez No: 851326
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE KARS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Oyun, Oyun teorisi, Sosyal medya, Sosyal ağlar, İletişim teorileri, Yapay Zeka, Cambridge Analytica, Game, Game Theory, Social Media, Communication theories, Artificial Intelligence, Cambridge Analytic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
İletişim, geleneksel medyadaki tek yönlülüğün aksine, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla etkileşimli hale gelmiştir ve bu sayede iletinin etkileşim ve geribildirim süreçleri çok hızlı gerçekleşebilmektedir. Sosyal paylaşım sitesi kullanıcılarının aldıkları mesajlara genellikle“anında”geribildirim verebilmeleri, kullanıcı davranışlarının önemini artırmaktadır.“Sosyal Paylaşım Siteleri ve Oyun Teorisi”isimli bu çalışmanın amacı, iletişimin teknolojik gelişmeler sonucunda etkileşimli hale gelmesi ile insan davranışlarını ve karar verme süreçlerini inceleyen oyun teorisinin de iletişim süreçlerinin ilgi alanına girdiğini göstermektir. Sosyal paylaşım sitelerinin yönetimleri, kullanıcıların platformda daha fazla zaman geçirmelerini sağlamak ve etkileşimlerini artırmak için stratejik kararlar almaktadır. Sosyal paylaşım siteleri, görünürde kullanıcıların içerik paylaşmalarını, iletişim kurmalarını ve birbirleriyle etkileşime girmelerini sağlamakta ancak arka planda kullanıcıların davranışlarını analiz etmek için geniş veri setlerini kullanmakta, kullanıcıların paylaştıkları içerikler, beğenileri, yorumları ve paylaşımlara verdikleri tepkiler gibi veriler toplanarak analiz edilmektedir. Oyun teorisi, bu stratejik kararların analiz edilmesinde kullanılmaktadır. Örneğin, bir sosyal paylaşım sitesinin belirli bir algoritmayı kullanarak kullanıcı etkileşimlerini artırması veya belirli bir içeriği öne çıkarması gibi durumlar oyun teorisi ile modellenebilmektedir. Kullanıcıların platformdaki davranışlarına göre alınan stratejik kararlar, oyun teorisi kavramlarıyla analiz edilerek platformun performansı üzerine çeşitli sonuçlar çıkarılabilmektedir. Oyun teorisi karar verme süreçlerini inceleyen bir disiplindir ve sosyal paylaşım sitelerindeki etkileşimleri inceleyerek, kullanıcıların karar verme süreçlerini anlamak için kullanılabilmektedir. Kullanıcıların hangi tür içeriklere ilgi gösterdikleri, nasıl geribildirimde bulundukları ve diğer kullanıcılarla nasıl etkileşime geçtikleri gibi konular oyun teorisi ile incelenebilmektedir. Teorik çerçevenin oluşturulması için oyun kavramından başlayarak oyun teorisi, iletişim süreçleri ve sosyal medya ile ilgili, literatür taraması yapılmıştır. Cambridge Analytica'nın 2016 yılındaki ABD Başkanlık seçimi sürecinde yaptığı çalışmalar örnek inceleme amacıyla seçilmiştir. Üçüncü bölümde, Cambridge Analytica'nın yaptığı çalışmalarla ilgili medyada çıkan haber, belge, dökümanlar incelenmiş ve bu çalışmaların sosyal etkileşim ve iletişim yönü ele alınmıştır. Bu inceleme yapılırken Cambridge Analytica'nın bu süreçte yönlendirdiği iletişim çalışmaları içindeki oyun teorisi uygulamaları belirlenmeye çalışılmıştır. ABD başkanlık seçiminde sosyal medya kullanıcılarının oy kullanma eğilimlerinin nasıl yönlendirilmeye çalışıldığı ve bu kullanıcıların davranışlarını etkilemeye çalışan etkileşimli iletişim kurgusunun oyun teorisi ile ilintili olup olmadığı niteliksel içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Cambridge Analytica şirketinin, ABD 2016 Başkanlık seçimlerinde, sosyal paylaşım siteleri üzerinden kullanıcılara gönderdiği analiz edilmiş verileri, oyun teorisini kullanarak işlediği ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Contrary to the one-way nature of traditional media, communication has become interactive through social networking sites since the emergence of web 2.0, and thus message, interaction and feedback processes can occur very quickly. The fact that social networking site users can generally give“instant”feedback to the messages they receive increases the importance of user behavior. The aim of this study titled“Social Networking Sites and Game Theory”is to show that as communication becomes interactive as a result of technological developments, game theory, which examines human behavior and decision-making processes, has also become interested in communication processes. Social networking sites make strategic decisions to ensure that users spend more time on the platform and increase their interactions. Social networking sites ostensibly enable users to share content, communicate and interact with each other, but in the background, they use large data sets to analyze users' behavior, collecting and analyzing data such as the content shared by users, their likes, comments and reactions to shares. Game theory is used to analyze these strategic decisions. For example, situations such as a social networking site increasing user interactions or highlighting a certain content by using a certain algorithm can be modeled with game theory. Strategic decisions taken according to users' behavior on the platform can be analyzed with game theory concepts and various conclusions can be drawn on the performance of the platform. Game theory is a discipline that examines decision-making processes and can be used to understand users' decision-making processes by examining interactions on social networking sites. Issues such as what type of content users are interested in, how they interact, and how they interact with other users can be examined with game theory. In order to create the theoretical framework, a literature review was conducted, starting from the concept of game, related to game theory, communication processes and social media. Cambridge Analytica's work during the US Presidential election in 2016 was selected for sample analysis. In the third section, the news, documents and documents published in the media regarding the work carried out by Cambridge Analytica were examined and the social interaction and communication aspects of these studies were discussed. While conducting this review, an attempt was made to determine the game theory applications within the communication studies directed by Cambridge Analytica in this process. How social media users tried to direct their voting tendencies in the US presidential election and whether the interactive communication structure that tried to influence the behavior of these users was related to game theory was evaluated through qualitative content analysis. As a result, it was revealed that Cambridge Analytica company processed the analyzed data sent to users via social networking sites during the US 2016 Presidential elections, using game theory.