Hastanemizde travayda takip edilen ve fetal ağırlığı 4000 gram üzerinde olan annelerde hemoglobin a1c düzeyi
  1. Tez No: 434565
  2. Yazar: HASAN TALAY
  3. Danışmanlar: DR. ALPASLAN AKYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Makrozomi, gestasyonel diabetes mellitus, Hemoglobin A1c, Gebelik ve Diabetes Mellitus, Macrosomia, gestastional diabetes mellitus, HbA1c, pregnancy and diabetes mellitus
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı ağırlığı 4000 gr ve üzeri doğum yapan gebeler ile doğum ağırlığı 2500 gr ile 3999 gr arasında doğum yapan gebelerin başlıca olarak maternal hemoglobin a1c açısından kıyaslanmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesınde 18 ay boyunca doğum yapan hastalar üzerinde yapıldı. Çalışma grubuna 4000 gr üzeri bebek doğurmuş 312 hasta, kontrol grubuna ise randomize olarak seçilmiş, 2500-3999 gr arası bebek doğurmuş 316 hasta dahil edildi. Çalışma ve kontrol grubu aynı dönem içinde doğum yapan hastalardan oluşmaktaydı. Çalışmada anne yaşı, baba yaşı, gravida, parite, anne vücut kitle endeksi, gebelikte alınan kilo, anne ve baba boyu, babanın kilosu, anne gestasyonel diyabet varlığı, gestasyonel diyabet olanlarda diyet yada insülin kullanımı, Hemoglobin A1c düzeyleri, anne ve bebek kan şekeri düzeyleri, bebeğin hastanede kalış süresi, gebelik haftası, bebeğin apgar skoru, sezeryan endikasyonları, önceki gebeliklerde makrozomi öyküsü, amniotik sıvı indeksi, fetal anomali ve doğum komplikasyonları değerlendirildi. Bulgular: Annelerin Hemoglobin A1c ve kan şekeri durumu incelemesinde çalışma grubunda; 15'i (%4,8) ve kontrol grubunda 4'ü (%1,2) Hemoglobin A1c'si yüksek bulunmuştur ve her iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Çalışma grubu Hemoglobin A1c düzeyleri (p:0,0485), paritelerinde (p:0,001), makrozomili bebek öyküsü(p:0,001) sezaryen ıle doğum(p:0,0436) çalışma grubunda istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Sonuç: Makrozomi riskini; multiparite, 35 yaş üzeri gebelik, gestasyonel diabet varlığı, Hemoglobin A1c yüksekliği, önceki gebeliklerde makrozomi varlığı arttırmaktadır. Komplikasyonların daha az görülmesi için, diğer faktörler de göz önüne alınarak makrozomi varlığında sezaryen düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Purpose of this study was to compare HbA1c of the pregnant women who are delivering >4000 gr baby to who are delivering 2500_3999 gr baby. Maternal and Method: This study was done at Kanuni Sultan Suleyman Education and Research Hospital with delivered woman during 18 months. Study group has 312 patients who were delivered >4000 gr baby and the control group has randomly chosed 316 patients who were delivered 2500_3999 gr baby. Study and control groups were chosed at the same period. We considered mother age, father age, gravida, parity, mother body mass index, weight gain during pregnancy, height of mather and father , father weight, gestastional diabetes of mother, diet treatment or insulin treatment for gestastional diabetes , HbA1c levels ,blood glucose examination of mather and baby , duration of hospital stay of baby , APGAR level of baby, indications for cesarian section, macrosomic baby history at previous deliveries ,amniotic fluid index ,fetal anormaly and delivery complications at this study. Findings: When we examine mother's blood levels for HbA1c and blood glucose, we found high HbA1c levels at 15 (%4.8) patients of study and 4(%1.2) patients of control group. We found significant differences between study and control groups. We found statisticalliy significant differences on HbA1c levels(p:0,0485) ,parity (p:0,001), history for macrosomic baby (p:0,001) and cesarian section at delivery (p:0,0436) at study group. Result: Multiparty, pregnancy over age 35, gestastional diabetes, high levels at HbA1c, history for macrosomic baby are increasing the risc of macrosomic baby delivery. We should consider the cesarian delivery to reduce complications with the regarding other factors.