Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde Temmuz 2011- Temmuz 2016 tarihleri arasındaki 5 yıllık doğum verileri ve sezaryen endikasyonlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of 5-year birth and cesarean indications in Tepecik Training and Research Hospital, Obstetrics and Gynecology Clinic between July 2011- July 2016
  1. Tez No: 474656
  2. Yazar: HASBİYE İNCEEFE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Primer sezaryen, doğum, sezaryen endikasyonları
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde Temmuz 2011- Temmuz 2016 tarihleri arasındaki 5 yıllık doğum verileri ve sezaryen endikasyonlarının retrospektif değerlendirilmesi Çalışmanın Amacı: Temmuz 2011 – Temmuz 2016 yılları arasında hastanemizde gerçekleşen doğumlarda primer sezaryen oranlarını ve sezaryen endikasyonlarının yıllara göre dağılımını incelemek. Yöntem ve Gereç: T.C. S.B. Tepecik Kadın Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğumhanesi'nde Temmuz 2011 –Temmuz 2016 yılları arasında doğum yapan 68844 hastanın kayıtları geriye dönük incelendi. Bu tarihler arasındaki primer sezaryen ile canlı doğan bebeklerin doğum ağırlığı, doğumda anne yaşı, annenin gravide ve parite durumu, gebeliğin haftası değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda hastanemizdeki sezaryen oranını %49,1, Primer sezaryen oranını %28,2 olarak bulduk. Bu oranlar Türkiye oranlarıyla yakın olsa da; Dünya sağlık örgütünün istediği oranların çok üzerindedir. Primer sezaryen endikasyonları ise sırasıyla; ilerlemeyen travay, baş-pelvis uygunsuzluğu ve fetal distresdir. Sonuç: Sezaryen operasyonu sıklığı tüm dünyada giderek artmaktadır. Sezaryen endikasyonları incelendiğinde azaltılabilecek En önemli neden, geçirilmiş uterin cerrahidir. Primer sezaryen kararı vermedeki endikasyonları kısıtlamak ve normal spontan vajinal doğum hakkında hasta bilgisini ve uyumunu artırarak hastaların vajinal doğuma teşvik edilmesi sezaryen oranlarında düşme sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Retrospective evaluation of 5-year birth and cesarean indications in Tepecik Training and Research Hospital, Obstetrics and Gynecology Clinic between July 2011- July 2016 Purpose: To evaluate the birth statistics and distribution of indications and the rates of primary cesarean sections between July 2011and July 2016. Method and Material: We investigated retrospectively the hospital records of…68844 patients who gave birth in T.C.S.B. Tepecik Training and Research Hospital, Obstetrics and Gynecology Clinic between July 2011 – July 2016. The distribution rates of primary cesarean sections and indications, neonatal weight, maternal and fetal age at birth were assessed. Findings: In our study, cesarean section rate in our hospital is 49.1% and primary cesarean section rate is 28.2%. Although these ratios are close to Turkey rates; It is well above the rates that the World Health Organization wants. Primer cesarean section indications are in this order; Non-progressive labor, cephalopelvic disproportion, and fetal distress. Results: Over the years, the rate of cesarean sections has increased worldwide. This increase was primarily attributed to the increased rate of previous cesarean section. Restrict primary cesarean section indications and increase patient awareness and compliance about normal spontaneous vaginal delivery and encourage vaginal birth by patients will reduce cesarean rates.