Epitelyal seröz over kanserinde mezotelin ve lım kinaz 1 immunhistokimyasal ekspresyonunun prognostik önemi
The prognostic value of immunohistochemi̇cal expression of mesotheline and lim kinase 1 in epithelial serous ovarian carcinoma
  1. Tez No: 434640
  2. Yazar: GÖKHAN KABADAYI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜKSEL KÜÇÜKZEYBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: mezotelin, LIM kinaz 1, epitelyal seröz over kanseri, mesothelin, LIM kinase 1, epithelial serous ovarian cancer
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız epitelyal seröz over kanseri tanılı hastalarda mezotelin ve LIMK1 immunhistokimyasal ekspresyonunun prognostik önemini, benign seröz over tümörü tanılı hastalarla epitelyal seröz over kanseri tanılı hastalarda LIMK1 immunhistokimyasal ekspresyonu açısından fark olup olmadığını araştırmaktır. Metod: Mezotelin ve LIMK1 ekspresyonu immünohistokimyasal olarak araştırıldı. Yüzey skoru ve H skoru hesaplandı. Hasta özellikleri, mezotelin ve LIMK1 immunhistokimyasal ekspresyonuna göre karşılaştırıldı. Sağkalım analizlerinde Kaplan-Meier metodu kullanıldı.. Sonuçlar: Çalışmaya 50 hasta alındı ve hastaların medyan yaşı 51 idi. Medyan genel sağkalım, epitelyal seröz over kanseri tanılı hasta grubunun tamamında 33 ay, Roc analizi ile belirlenen eşik mezotelin boyanma skoru altında kalan grupta 38 ay, eşik değer üstünde kalan grupta 29 ay olarak saptandı(p>0,05). LIMK1 açısından ise, medyan genel sağkalım Roc analizi ile belirlenen eşik boyanma skoru altında kalan grupta 27 ay, eşik değer üstünde kalan grupta ise 38 ay olarak saptandı(p>0,05). İstatistiksel açıdan anlamlı olmasa da mevcut sayısal farklılık LIMK1 ile ilgili literatürdeki çalışmalar ile çelişkili bulundu. Mevcut sayısal farklılıklar dışında mezotelin ve LIMK1 immunhistokimyasal ekspresyonunun epitelyal seröz over kanseri için istatistiksel açıdan anlamlı prognostik bir önemi saptanmadı. Sonuç: Mezotelin ve LIMK1 immunhistokimyasal ekspresyonun epitelyal seröz over kanseri tanılı hastalarda prognostik önemi gösterilememiştir. Bu konuda daha fazla sayıda hastanın dahil edildiği çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: The aim of this study was to evaluate mesothelin and LIMK1 immunohistochemical expression in epithelial serous ovarian cancer and its correlation with survival outcomes. Methods: Mesothelin and LIMK1 expressions were completed by using immunohistochemistry and was quantified by surface staining percent and H score. Patient characteristics were compared with mesothelin and LIMK1 immunohistochemical expression scores. The Kaplan-Meier product limit method was used to estimate survival outcomes. Results: The median age was 51 years. For mesothelin, median overall survival was 38 months for the patients those have staining score under the limit that was determined by Roc analyse and it was 29 months for the uppers(p>0,05). For LIMK1, median overall survival was also 27 months for the patients those have staining score under the limit and it was 38 months for the uppers(p>0,05). These results were not statistically significant but a clear numeric difference was found out. On the other hand, for LIMK1, this numeric difference was conflictive when compared with the similar studies. As a result, it was seen that there were no statistical significance between immunohistochemical expressions of mesothelin-LIMK1 and survival outcomes. Conclusions: No statistical significance was detected between immunohistochemical expression of mesothelin and LIMK1 in epithelial serous ovarian cancer and survival outcomes but it is understood that more studies which are composed of greater patient numbers are needed for this subject.