Kenar kavramının peyzaj mimarlığı açısından Ankara kenti örneğinde araştırılması
A research study on edge concept in landscape architecture in Ankara University
- Tez No: 434738
- Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN DEMİR MEMLÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sınır Kavramı, Kent Kenarı, Kenar Kent, Kentsel Algı, Peyzaj Mimarlığı, Ankara
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Günümüzde kentlerin gelişmesinin denetilmesinde sınır kavramın yaratılması önemlidir. Kentlerimizde sınır kavramının oluşumu, tarihi kentlerin savunma amaçlı kullanılan doğal ve fiziksel yapay sınırlardan çok farklıdır. 20. y.y.'lın başlarından itibaren kentlerin çevresinde yer alan değerli kırsal ve tarımsal alanlar tüketilerek, hızlı kentsel genişleme gerçekleşmektedir. Kentlerin hızlı gelişiminde değerli kırsal alanların korunmasi daha önemli hale gelmektedir. Kentlein çevresindeki tarımsal alanların bozulması, çeşitli ekolojik sorunları beraberinde getirecektir. Bu araştırmada, Ankara kentinin, eski dönemlerden incelendiğinde, kent her zaman kırsal ve tarımsal alanlar ile kuşatılmıştır. Kentin çevresindeki kırsal ve tarımsal alanlar sınır kavramını oluşturarak, önemli bir kent ögesi sayılırlar. Bu yeşil alanlar, kentin ekolojik sınır kavramını oluştururlar. Ayrıca Ankara kentinin planlama dönemleri incelendiğinde, yeşil ve tarımsal peyzaj belirlenerek, yeşil sınır kavramının korunmakta olduğu görülebilecektir. Bu çalışmada“Kenar kent: Yaşam yeni sınırlarda”metropoliten alanların gelişme sürecinde yeni sınır kavramın oluşumu ortaya koymaktadır. Bu kavram Ankara metropoliten alan çevresinde kırsal alanlarda oluşan yeni yerleşim bölgelerinde incelenmiştir. Kırsal ve sınır alanlarında hızlı genişlemeden ortaya çıkan sorunlar analiz ve gözetim çalısmalarıyla saptanmıştır. tanımlanmıştır. Son olarak peyzaj planlama ve tasarım yöntemi ile alanlarda koruma-kullanma dengesinin sağlanması için kullanım önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, creation of the frontier concept is important to controling cities development. In the new cities creation of frontier concept is very different from historical cities, that they had used natural and artificial physical boundaries for defensive purposes. From the beginning of the 20 century, as a result of rapid urban development, rural and agricultural valuable lands around the cities have been consumed. According to rapid urban development, protecting of the valuable rural areas is becoming more important. The deterioration of agricultural areas around the cities, will bring variety of ecological problems. In this research, studying about the Ankara's position from the ancient until now, always city is surrounded by rural and agricultural areas. Rural and agricultural areas around the Ankara are known as an important elements of city by creating green frontier concept. These green spaces create the ecological frontier concep. On the other hand analyzing of the master planning stages of Ankara determine that the concept of green frontier has been protected by identifying green and agricultural landscapes. In this research“Edge City: Life on the New Frontier”put forward a new frontier concept in the development process of metropolitan areas. This concept has been studied in rural areas of new developing zone around the Ankara metropolitan area. The problems of rapid urban development in rural frontier areas have been identified by analyzing and observation. Finally, suggestions have been improved by landscape planning and desiging method for providing balance between land protection and land exploitation. Key Words : Frontier Concept, City of Edge, Edge City, Urban Perception , Landscape Architecture, Ankara