Dikimle oluşturulmuş kayın, kızılağaç ve kayın-kızılağaç sahalarında azot mineralleşme potansiyelinin belirlenmesi
Determination of nitrogen mineralization potential in the with planting alder, beech + beech and alder fields
  1. Tez No: 434967
  2. Yazar: FİLİZ AKDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rehabilitasyon, azot mineralizasyonu, arazi inkübasyonu, kızılağaç, Arhavi, Rehabilition, nitrogen mineralization, land incubation method, red alder, Arhavi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada rehabilitasyona konu alan sahalarda kızılağaç desteği ile ağaçlandırma yapmak ve bu ağaçlandırmanın bazı toprak özelliklerine olan etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu çalışma Arhavi Orman İşletme Müdürlüğü Merkez Orman İşletme Şefliğinde 213 numaralı bölmede rehabilitasyon sahasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmayı yürütmek için 7 adet kayın, 7 adet kızılağaç 7 adet kayın+kızılağaç dikim sahaları ile 3 adet dikim yapılmamış sahalardan toprak örnekleri ve azot mineralleşme örnekleri alınmıştır. Toprak örnekleri 0-5 cm, 5-10 cm ve 10-30 cm derinlik kademesinden azot mineralleşmesi için 0-5 cm, 5-10 cm derinlik kademelerinden toprak örneklemesi yapılmıştır. Azot mineralleşme çalışması arazi inkübasyonu yöntemine göre yapılmıştır. Toprak örnekleri 4 dönemde mineralleşme çalışmaları ise 3 dönemde gerçekleştirilmiştir. Toprak örneklerinde, tekstür, pH, Organik madde toplam azot ve karbon azot oranı gibi özellikler ile azot mineralleşmesi ölçümleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda ilk yıl olması nedeni ile bitki örtüsü dikim farklılığının toprak özellikleri üzerinde etkisinin olduğunun fakat bu etkinin istatistiksel olarak çok düşük seviyede olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed at determining the effect of the afforestation of some soil properties in the forest rehabilitation with alder. This study was carried out in 213 bay rehabilitation field at Arhavi Forest Management Directorate For this purpose, soil and nitrogen mineralization samples were taken from beech (7), alder (7), beech + alder plantation areas and 3 control areas. The soil samples were taken 0-5 cm, 5-10 cm and 10-30 cm soil depth and mineralization samples were taken 0-5 cm, 5-10 cm. Nitrogen mineralization study was conducted by the land incubation method. Soil samples in 4 periods and mineralization samples 3 periods were conducted. In soil samples, some soil properties such as texture, pH, organic matter and nitrogen mineralization total nitrogen and carbon nitrogen ratio measurements were made. At the end of study, because of first year of study, effects of differences of vegetation plantation were not found on soil properties in the level of statistic.