Arapçada asıl ve fer' nazariyesi
The theory asl and far' in arabic language
  1. Tez No: 434986
  2. Yazar: OSMAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET MÜCAHİT ASUTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Asıl, Fer, Nahiv, Nahiv Usulü, Asl, Far, Grammar, Syntax methodology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Arap nahiv kurallarının tespit edilip sistematize edilme çalışmalarında, nahiv âlimlerinin yararlandığı kavramlardan biri de asıl ve fer' ayrımıdır. Nahiv âlimleri dil ile ilgili yaptıkları çalışmalarda asıl ve fer' ayrımından yararlanmışlardır; ama asıl ve fer' konusu ile ilgili müstakil bir eser telif etmemişlerdir. Bu çalışmanın giriş kısmında asıl ve fer' kavramları ile ilgili genel bir bilgi verilmiştir. Daha sonra nahiv ve nahiv usulü ile ilgili özellikle klasik nahiv kitaplarında asıl ve fer' ile ilgili dağınık halde bulunan veriler değerlendirilip bir araya getirilmiştir. Sonuç kısmında ise çalışmanın genel görünümü yansıtılmaya çalışılmıştır. Bu araştırmada başvurulan kaynakların büyük bir kısmını klasik nahiv eserleri oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the studies of identifying and systematizing Arabian grammar principles one of the concepts that syntax scholars refer is the asl (fundament) and far' (branch) distinction. Grammar scholars used the difference between asl and far' in the studies relevant to language; however, they haven't published an independent work about the matter of asl and far'. In the first part of this study an outline about the asl and far' terms is given. Then, scattered information about grammar and syntax methodology especially based in the classical grammar books is revised and gathared together. In the conclusion part, the general view of the survey is tried to be reflected. In this survey, most of the references are consist of classical syntax works.