Esnek vücut yapısının klasik bale tekniğine etkileri ve esneklikten kaynaklı sakatlanmalar
Examination of the flexibility of a classical ballet dancer from a visional,physicaland anatomical perspective
- Tez No: 435183
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK GÖLDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
- Anahtar Kelimeler: Klasik Bale, Dansçı, Deformasyon, Esneklik, Sakatlanma, Anatomi, Omurga ve Kalça Esnekliği, Classical Ballet, Dancer, Deformation, Flexibility, Injury, Anatomy, Spine, Flexibility of the Hip
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bale Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Dans, bedenin görsel ve sanatsal anlatım biçimidir. Görsel, fiziksel bileşenlerin önemi oldukça büyük rol oynamaktadır. Klasik bale dansçı adayları, mesleğin getirdiği teknik ve artistik çalışmalar sonucunda bedenlerinde zaman içerisinde zorlanmalara ve sakatlanmalara maruz kalmaktadırlar. Dansçı bedeninin esneklikten kaynaklı vücut deformasyonu ve sakatlanmalarının anatomik açıdan incelenerek omurga ve kalça yaralanmalarındaki etkenlerin ve bu yaralanmaların önüne geçmek için alınacak önlemlerin klasik bale dansçıları için iyi bir bilgilendirme olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Classical ballet is an aesthetic expression which challenges the limits of the body and expands to the whole body with an excellent technique. In ballet, visionaland physical components play an incredible role. For this reason, examination of injure sand wounds of ballet dancers caused by the flexibility of the musclestructure, anatomy of the spine and hip sand taking precautions on internaland external factors would produce excellentresults.