GeoGebra ve video ile zenginleştirilmiş web tabanlı matematik eğitiminin geometri başarısına ve öz-yeterliğe etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of web based mathematics education enriched with GeoGebra and video on geometry success and self-efficacy
  1. Tez No: 435222
  2. Yazar: İBRAHİM TOLGA BEDELOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECLA TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Web tabanlı öğretim, e-öğrenme, GeoGebra, video, çemberde açılar, öz-yeterlik, Web based education, e-learning, GeoGebra, video, angles in circle, self-efficacy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı,“GeoGebra apletleri ve videolarla zenginleştirilmiş web çalışma sayfası ile video konu anlatımlarının öğrenci başarısına ve öz-yeterliğine etkileri nelerdir? ”sorusuna cevap aramaktır. Araştırmanın çalışma grubu; Afyon ili, Dinar Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesinde öğrenim gören 61 (kontrol grubu; N= 30, deney grubu; N=31) onuncu sınıf öğrencisinden oluşturulmuştur. Deney kontrol gruplu yarı deneysel deseninin kullanıldığı araştırmada öğretim konusu olarak“çemberde açılar”konusu seçilmiştir. Bu çalışmanın deney grubundaki öğrenciler kendi tabletleri yardımıyla araştırmacı tarafından hazırlanan www.anlatankitap.com web sitesi üzerinden ders işlemişlerdir. Kontrol grubundaki öğrenciler, araştırmacı tarafından hazırlanan video dersleri izlemişlerdir. İki grupta da öğretmen ders akışına müdahil olamamış, sadece alt yapı ile ilgili soruları cevaplamak ve sınıf disiplinini sağlamak için sınıf ortamında bulunmuştur. Çalışma, deney ve kontrol grubunda günde iki ders saati üzerinden 4 gün sürmüştür sonrasında başarı testi uygulanmıştır. Ayrıca derslere başlamadan hemen önce ve dersler bittikten hemen sonra geometri öz yeterlik ölçeği ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Veri analizleri SPSS 23 programı ile çözümlenmiştir. İlk olarak, deney ve kontrol gruplarının geometri başarıları arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığını belirlemek için geometri sınav sonuçlarına ilişkisiz örneklemlerde t testi uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin uygulama öncesi ve sonrasında öz-yeterlik düzeylerinde bir farklılaşma olup olmadığını belirlemek için ilişkili örneklemlerde t testi uygulanmıştır. Son olarak, deney ve kontrol gruplarına uygulanan iki farklı yöntemin sonunda öğrencilerin öz-yeterlik düzeyleri arasındaki ilişkiyi görmek için bağımsız örneklemlerde t testi uygulanmıştır. Veri analizi sonrasında deney grubunun başarı testi puanlarının kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Kontrol grubundaki öğrencilerin öz-yeterliklerinde anlamlı bir değişiklik olmazken deney grubu öğrencilerinin öz-yeterlikleri anlamlı bir şekilde artmıştır. Ayrıca deney ve kontrol grubunun öz-yeterlik son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to seek answers to the question“What are the effects of enriched web pages and explanatory videos on student success and self-efficacy”. The study group consists of 61(control group; N= 30, experimental group; N=31) 10th grade students studying in Yavuz Sultan Selim Anatolian High school in Afyon. In the study quasi-experimental design which has experimental and control group was used.“Angle of circles”was chosen as teaching subject. Students which were involved in the experimental group of this study mastered the subject using their tablets on the web site“www.anlatankitap.com”that was created by the researcher. Students involved in the control group, on the other hand, followed the explanatory videos prepared by the researcher. In the both groups, the teacher did not intervene the course flow. He was in the class to answer the questions related to substructure and to maintain class discipline. The study lasted four days and it included two hours of lessons per day. After the lessons achievement test was implemented. Besides, geometry self-efficacy scale was implemented as pre-test and post-test just before the lesson began and right after the lesson finished. Data analysis was analyzed with SPSS 23. Initially, to determine whether there is a significant difference between experimental group's geometry success and control group's geometry success, independent samples t-test was implemented. Additionally, to determine whether there is a difference with regard to students' self-efficacy levels before and after the implementation, paired samples t-test was implemented. Finally, to see the relation between the students self-efficacy levels at the end of the implementation of two different methods at experimental and control groups, independent samples t-test was used. The analysis revealed that achievement test scores of the experimental group were significantly higher than those of control group. . While no significant change observed in self-efficacy levels of the control group, experimental group's self-efficacy level increased significantly. Besides, a significant difference in favor of experimental group was identified between the self-efficacy posttest scores of the both groups.