Taksicilerde dürtüselliğin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
A study of the impulsiveness of cab-drivers with regards to several variables
- Tez No: 435246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA BANU SAYINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Ulaşım, Psychology, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Dürtüsellik, Taksi, Taksici, Müşteri, Impulsiveness, Cab, Cab-Driver, Customer
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırma, günlük yaşamımız içerisinde hizmet aldığımız taksicilerde dürtüselliğin, sosyodemografik değişkenler ve farklı koşullar içerisinde herhangi bir değişime uğrayıp uğramadığını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi İstanbul'un tüm ilçelerinden seçilen gececi, gündüzcü, hafta sonu ve dönüşümlü çalışan olmak üzere toplam 391 taksiciden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan demografik özellikleri ve çalışma koşullarıyla ilgili soruları içeren“Sosyodemografik Bilgiler”formu ve dürtüsellik için“BIS-11 (Barratt Dürtüsellik Ölçeği)”ile elde edilmiştir. Bu amaçla elde edilen bilgilerin frekans yüzde dağılımları incelenmiş ve verilerin analizinde Barratt Dürtüsellik Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular literatür çerçevesinde yorumlanarak, öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to find out whether the impulsiveness of cab-drivers, in whose cabs we on occasion in our daily life ride with to our destination, has changed due to socioeconomic variables and various conditions. The population of the study is composed of 391 cab-drivers, who are selected from all districts of Istanbul and who work at night, during the daytime, over the weekend, and in turns. The study data was attained through a“Sociodemographic Information”form prepared by the researcher, containing demographic features and problems in employment conditions, and“BIS-11 (Barratt Impulsiveness Scale)”for impulsiveness. Frequency percentage distribution of the so-obtained information was reviewed for this purpose, and the Barratt Impulsiveness Scale was used to analyze such data. The findings were constructed within the framework of literature, bringing forward recommendations.