Genç yetişkinlerin aile yapıları ile benlik saygısı ve yaşam doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between family structure and self-esteem and life satisfaction of young adults
- Tez No: 435250
 - Danışmanlar: PROF. DR. SERAP LEMAN BİLGİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Aile yapısı, benlik saygısı, yaşam doyumu, Family structure, self-esteem, life satisfaction
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Haliç Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 164
Özet
Araştırma, genç yetişkin bireylerin aile yapılarının, kişilerin benlik saygısı ve yaşam doyumu üzerindeki etkisini belirleyebilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 18-35 yaş aralığında olan genç yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Çalışmaya, 207 kadın ve 164 erkek olmak üzere toplam 371 kişi katılmıştır. Çalışmaya katılanlara ait demografik bilgileri öğrenmek için Sosyodemografik Bilgi Formu, aile yapılarını belirleyebilmek için Aile Yapısını Değerlendirme Aracı (AYDA), benlik saygısını ölçmek amacıyla Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) ve yaşam doyumu düzeyini belirleyebilmek amacıyla Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) kullanılmıştır. Çalışma verilerinin analizi için SPSS for Windows 17.00 programı kullanılmıştır. Araştırmada bireylerin“Aile Yapısı”ile“Benlik Saygısı”ve“Yaşam Doyumu”arasındaki ilişkinin varlığı korelasyon analiziyle incelenmiştir. Değişkenler arası etkileşimin farklılığını belirleyebilmek için ANOVA ve t-testi kullanılmıştır. Bulgular kısmında, aile yapısı, benlik saygısı ve yaşam doyumu çeşitli sosyodemografik özelliklerle ilişkilendirilmiş ve bazı değişkenlerde anlamlı farklılık bulunmuştur. Aile yapısı ile benlik saygısı arasında tüm alt ölçeklerde anlamlı ilişki bulunurken; aile yapısı ile yaşam doyumu arasında tüm alt ölçeklerde de anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca benlik saygısı ile yaşam doyumu arasında pozitif yönlü ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the family structure of young adults impacts on people's self-esteem and life satisfaction. Young adults who constitute the sample of the study age range 18-35. 207 women and 164 men, in total 371 people have been involved to this survey study. We have used the following forms“sociodeomographic information form”in order to learn demographic information of survey respondants;“Family Structure Evalution Tool”to define family structure;“Rosenberg Self-Esteem Scale”to measure self-esteem and“The Satisfaction with Life Scale”to define level of life satisfaction. SPSS Windows v17.00 program is used for analyzing survey data. In this survey Absence of relationship between“Family Structure”with“Self-Esteem”and“Life Satisfaction”has been analysied via corelation method. ANOVA and t-test methodology have been used for defining relation differences between variables. In the Results section, family structure, self-esteem and life satisfaction associated with various demographic characteristic. It has been found that there are significant differences in some variables. It's found a significant relationship between self-esteem and family structure in all subscales; in addition there is a significant relationship between family structure and life satisfaction with in all subscales, too. It is also observed that there is positive relationship between self-esteem and life satisfaction.