Web arayüz tasarımlarının kullanıcıların güvenilirlik algısına etkisi
Effect of web interface designs to user's reliability perception
- Tez No: 435283
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SAVAŞ ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Web arayüzleri, Grafik arayüz tasarımı, kullanılabilirlik, güvenilirlik algısı, İnsan-Bilgisayar Etkileşimi, Internet, Web interfaces, Graphic interface design, Usability, Reliability perception, Human-Computer Interaction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Internet teknolojisini kullanarak bilginin anlamlı, organize ve görsel bir şekilde kullanıcılara sunulduğu Web ortamı, günümüzün önemli bilgisayar yönelimli etkileşim teknolojilerinden birisi olarak bilinmektedir. Günümüzde Web tabanlı saldırıların ve art niyetli içeriklerin artması nedeniyle, Web arayüz tasarımlarının kullanılabilirliğe ek olarak; güven faktörü yönünden değerlendirilmesi de önem arz etmektedir. Bu nedenle; bu tez çalışmasının başlıca amacı, Web arayüz tasarımlarının kullanıcıların güvenilirlik algısına etkisini araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda, Web arayüz tasarımlarında kullanıcıların güvenilirlik algılarına etki eden faktörler incelenmiş ve güvenilirlik algısını ölçmeye yönelik bir kullanıcı testi geliştirilerek uygulanmıştır. Elde edilen bulguların ve ulaşılan sonuçların, literatürün geliştirilmesine etkin katkı sağlayacağı ve yine genel anlamda çalışmanın, güvenilirlik algısı gibi önemli bir unsura odaklanması nedeniyle nitelikli bir referans olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Web environment, which provides information to users as a meaningful, organized and visual form, is one of today's most important computer oriented interaction technologies. At this point, in addition to the usability; it is an important approach to evaluate Web interface designs in the sense of reliability factor because of increases in Web based attacks and malicious content. Because of this; the main objective of this thesis work is to perform a research on effect of Web interface designs to users' reliability perception. Within this objective, factors affecting users' reliability perception have been examined and a user test for measuring the reliability perception has been designed and applied. It is thought that the obtained findings and reached results will provide an effective contribution to the literature and the work will be a qualified reference because its focus on the reliability perception, which is an important fact.