Performans yönetimi sistemi:Hazır giyim sektörü çalışanları için bir model önerisi ve uygulama
Performance management system: A model recommendati̇on and i̇mplementati̇on for garment i̇ndustry workers.
- Tez No: 435292
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans Yönetimi, Perakende, Hazır Giyim, Yetkinlik, Performance Management, Retail, Garment Industry, Competence
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
İnsan Kaynakları Yönetimi, örgütlerin stratejik amaç ve hedeflerine ulaşmaları noktasında yüksek performanslı işgücünün kazanılması, geliştirilmesi, motivasyonunun sağlanması ve elde tutulması için yerine getirilen tüm etkinliklerin yönetimidir. Günümüzün artan rekabet koşulları içerisinde etkin ve stratejik yönetimi bir zorunluluk olarak ortaya çıkmaktadır. İnsan Kaynakları Yönetimi'nin stratejik yönü günümüz örgütlerinin en önemli zenginliği olan insan kaynaklarının performansının iyileştirilmesini ve bu suretle örgüt performansının artırılmasını içermektedir. Bu çalışmada Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimimin en önemli araçlarından birisinin etkin bir Performans Yönetim Sistemi kurulması ve uygulaması olduğu iddia edilmekte ve İş ve yetkinlik bazlı performans değerlendirmeyi kapsayan kapsamlı bir performans yönetimi sistemi önerilmektedir. Önerilen iş ve yetkinlik bazlı bir performans sistemi ile İnsan kaynakları Yönetimi'nin temel fonksiyonları olan İK planlaması, kadrolama, eğitim ve geliştirme, performans değerlendirme, kariyer planlama, yetenek yönetimi, ücret ve maaş yönetimi, iletişim ve çalışma yaşamı kalitesinin geliştirilmesi gibi fonksiyonlarında önemli iyileştirmeler yaşanacağı ve bunun şirketin insan kaynakları performansına ilişkin önemli göstergeler (işgücü devir oranı, personel denge endeksi vb.) üzerinde olumlu değişikler yaratacağı iddia edilmektedir. Bu sebeple daha önce etkin bir performans yönetim sistemi olmayan şirketin insan kaynakları yönetimine ilişkin verileri geriye yönelik incelenmiştir. Bu inceleme verileri Şirketin 2015 yılından itibaren bu çalışmada da önerilen performans yönetim sistemine geçtikten sonraki verileri ile kıyaslanmıştır. Çalışma sonucunda etkin bir performans sistemi sonucunda şirketin tüm İnsan Kaynakları Yönetimi fonksiyonlarındaki uygulamaların performans sisteminden elde edilen veriler ışığında daha isabetli uygulanmaya başladığı görülmüş ve bu da şirket performansına ilişkin tüm göstergeler üzerinde olumlu değişikler yaşanmasını sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Human Resources Management provides strategic purposes with developing of high performance work power for organizations and facilitates organizational motivation activities of companies. In today's our modern world, efficient and strategic management is as a necessity with the condition of increasing competitions. The strategic side of human resources management contains human resources performance improvement and also increasing of organization's performance. This study suggests that the most important instruments of strategic human resources management might be establishing of performance management system and implementation of this system effectively with the work and competence- based assessments. A recommended work and competence based performance system includes career planning, performance evaluations with education facilities, staffing and wage and salary administration. Communication and development of working life quality will be improved thanks to Human Resources Management. Hence this system will create positive changes on labour turnover and employes balance index in a company. Therefore the previous data of a company which did not have any performance management system is examined by this study and the total data of company is compared as from 2015. As a result of the study, an effective performance system data with all human resources management functions showed the positive results on the company through the right implementations.