Çeşmebaşı Balesi'nin Türk Balesi'ne katkıları ve gelişimi
The contribution and development of Çesmebaşı Ballet on Turkish Ballet
- Tez No: 435340
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. KÜRŞAD TERCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
- Anahtar Kelimeler: Bale, Türk Balesi, Çeşmebaşı, Ballet, Turkish Ballet, Çesmebası
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Bale Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Ülkemizde balenin temelleri, cumhuriyetin ilanından sonra atılmıştır. Türk Balesi'nin kurucusu olan Dame Ninette de Valois'nın öz verisi, inancı ve desteği ile de kısa sürede gelişmiş ve ilk mezunları vermiştir. Balemizin, tam olarak kendi özümüzden bir eser sunduğumuzda gelişeceğine inanan Valois, bizlerin özünden, müziği, kostümü, dekoru ve folklorik adımlarımızı kullanarak bir bale yaratmaya karar vermiştir. Batı kökenli bir sanat dalı olan balenin, ülkemizde kurulduktan sonraki yıllarda, Anadolu motifleriyle hazırlanmış olan ve ilk Türk Balesi olma özelliğini taşıyan, müziğini Ferit Tüzün'ün, koreografisini Dame Ninette de Valois'nın yaptığı“Çeşmebaşı Balesi”, Türk Bale Tarihi'ne ve Türk koreograflarına öncü niteliğinde bir eserdir. Türk Bale Tarihi'nin önemli koreografı Uğur Seyrek tarafından elli yıl sonra yeniden sahnelenmiştir. Uğur Seyrek eseri yeniden sahnelerken, dans adımlarına ve kostümlere modern bir yorum getirmiştir. Kendi özümüzden değerler taşıyan bu bale eseri, amacına ulaşmış ve ülkemizde yetişen koreograflara ışık tutmuştur.
Özet (Çeviri)
The ballet originated in the West. In our country, the basics of ballet were laid after the proclamation of the Republic. The basics of ballet were developed and graduates were produced with the self-devotion, belief and support of Dame Ninette de Valois, the founder of the Turkish Ballet. Valois, who believed that our ballet would develop if we presented our own choreography, decided to create a ballet by using our own music, costumes, scenery and folkloric steps.“Cesmebasi Ballet”was the first Turkish Ballet with Anatolian scenery, was choreographed by Dame Ninette de Valois and scened by Ferit Tüzün. It was restaged after fifty years by Ugur Seyrek, important choreographer in the Turkish Ballet History. Ugur Seyrek interpreted the dance steps and costumes while restaging. This ballet choreography with own values achieved its purpose and shed light on the choreographers in our country.