Hizmet sektöründe kalite algısının sürdürülebilir rekabete etkisi: 3. parti lojistik hizmet sağlayıcılarda bir uygulama
The effect of quality perceptions in the service sector on sustainable competitiveness: An application in third party logistics service providers
- Tez No: 435354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL ÖZTÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hizmet Kalitesi, Sürdürülebilirlik, Üçüncü Parti Lojistik İşletmelerde Rekabet, Sürdürülebilir Rekabet, Service Quality, Sustainability, Competition in Third Party Logistics Providers, Sustainable Competitiveness
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Küresel ekonomiyle birlikte artan ticari hareketlenme, lojistik sektörünün belkemiğini oluşturan 3. Parti lojistik (3PL) hizmetlerinin önemini de arttırmıştır. Lojistik sektörü doğası gereği rekabetin gitgide daha da yoğun yaşandığı bir alandır. Ve bu alan, hizmetlerini ve firmanın iş yapış şekillerini farklılaştırma yolu ile hizmette kalite algısını arttırarak sürdürülebilir rekabet avantajı yakalamaya çalışan işletmelerle gün geçtikçe daha da gelişmektedir. Bu anlamda küresel boyutta sürdürülebilirlik kavramına bağlı gelişen birçok trend ve müşteri baskısıyla beraber lojistik firmalar, rekabet ettikleri alanları sürdürülebilirlik boyutlarına(ekonomik, sosyal ve çevresel) entegre ederek daimi olma düşüncesini uygulama çabasına girişmişlerdir. Bu bağlamda firmanın hizmet kalitesinden ne anladığı ve bu algının rekabetini daimi yapma adına nasıl bir katkı sağlayacağı konusu önem arz etmektedir. Yapılmış olan bu araştırmanın amacı, üçüncü parti lojistik hizmet sağlayıcıların sundukları hizmetlerde algıladıkları kalite seviyesinin, sürdürülebilirlik boyutundaki (toplumsal, sosyal, çevresel) rekabet açısından incelenmesi ve aralarındaki ilişkinin ortaya konulmasıdır. Çalışma kapsamında 7'si demografik olmak üzere hizmet kalitesi algısını, rekabet unsurlarını ve sürdürülebilirlik boyutlarını içeren toplamda 41 soruluk bir anket oluşturulmuş ve lojistik hizmet sağlayıcı firmalarda çalışan 120 kişiye uygulanarak veri toplanmıştır. Araştırmada analiz yöntemi olarak Açıklayıcı Faktör Analizi kullanılmış ve SPSS 21.0 programı kullanılarak literatüre yeni bir ölçek kazandırma amaçlanmıştır. Bu bağlamda yapılan analiz sonucu elde edilen bulgulara göre konu içeriği 9 faktör ve 29 tane birbiriyle ilişkili alt boyuttan meydana gelmektedir. Geliştirilen ölçeğin ve ilişkilendirilen unsurların, lojistik hizmet işletmelerine ve bu alanda yapılmış sınırlı araştırmalara katkı sağlaması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Increased commercial movement in parallel with global economy enhances the importance of third party logistics services (3PL), which are the backbone of logistics sector. By nature, the logistics sector as an area experiences ever more intense competition day by day. This area is being developed by companies, diversifying their services and changing their way of doing business in order to improve the perception of service quality and to get a sustainable competitive advantage. In conjunction with the customer pressure and the trends developing in line with the concept of sustainability at the global level, the logistics firms integrate the dimensions of sustainability (economic, social and environmental) to their areas of competition and try to achieve viability. In this context, the issues such as how the companies perceive the service quality and what kind of a contribution these perceptions make in order to sustain competitiveness are the important. This research was carried out to examine the perceived quality level of services by third party logistics providers in terms of dimensions in sustainability and to demonstrate the relations between them. Within the scope of the study, a questionnaire comprising 41 questions on perceived quality of service, elements of competition and dimensions of sustainability, including 7 demographic questions, was developed and applied to 120 people who work for 3PL. The data collected during research were analysed by using SPSS 21.0 program. Exploratory Factor Analysis was used as the method for analysis with the aim of generating a new scale as a contribution to the literature. Based on the findings, the analysis revealed 9 factors with 29 related elements. In this framework, the developed scale and associated elements are expected to contribute both to the limited researches in this area and to the logistics services providers. As a result of this study, it is seen that the logistics providers attach importance to achieving competitiveness by expanding quality perceptions in the scope of sustainability and are taking actions in line with growing customer demands and expectations.