Tedarik sürecinde Monte Carlo simülasyonu kullanılarak riskin azaltılması
Risk reduction in suplly process by Monte Carlo simulation
  1. Tez No: 435355
  2. Yazar: ELİF YETİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR KABADURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Monte Carlo Simülasyonu, Tedarik Zinciri Risk Yönetimi, Risk Yönetimi, Monte Carlo Simulation, Supply Chain Risk Management, Risk Management
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tezin amacı, ana faaliyeti çimento üretimi olan bir işletmenin hammadde, yakıt, işçilik tedariğinde karşılaştığı riskleri Monte Carlo simülasyonu ile incelemektir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle işletmenin geçmiş yıllara ait işçilik, hammadde, yakıt ve satışı için gerekli tedariğin sağlanmasında karşılaşılan riskler belirlenmiş ve analizi yapılmaya çalışılmıştır. Ortaya çıkmış ve gelecekte işletmenin karşılaşabileceği çeşitli riskler gerçek veriler ışığında değerlendirilmiştir. Bu çalışma sayesinde üretim yapan işletmelerin karşılaştığı tedarik zinciri riskleri birçok açıdan ele alınmış ve riskler toplam maliyet açısından ortaya konulmuştur. Bugüne kadar yapılan çalışmalara bakıldığında ağırlıklı olarak riskin bir yönünün incelendiği görülmüş ve buradan yola çıkılarak daha geniş bir perspektif yakalanmaya çalışılmıştır. Tezin amaçları arasında Tedarik Zinciri Risk Yönetimi kavramının farkındalığını arttırmak, uygulanabilirliğini göstermek ve üretim işletmelerinin dikkatini risk yönetimine çekmek sayılabilir. Bu çalışmada çimento üretim maliyetinde büyük bir yüzdeyi oluşturan hammadde, yakıt, işçilik ile ilgili risklerin analizi ilk kez simülasyon yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Monte Carlo simülasyonu, Arena Input Analyzer aracılığıyla elde edilen dağılımları ve maliyetleri temel alarak MS Excel üzerinde uygulanmıştır. Sektöründe en büyük pazar payına sahip olan bir işletmeden elde edilen verilerin kullanıldığı bu çalışmada maliyetlendirilebilen risklerin analizi yapılmıştır. Yapılan analizler sonrasında üretim ve kalite risklerinin toplam risk maliyetinde önemli bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the raw material, fuel and labor supply risks of a company, whose core business is to produce cement. These risks are evaluated by Monte Carlo Simulation. Primarily, in accordance with such objective, various risks that occurred over the past few years regarding labor, raw material, fuel and its sale supply, have been determined and tried to be analyzed. Several risks the company have already faced and the ones that might be expected to ocur in the future have been evaluated in the light of actual data. Thanks to this thesis, the risks of supply chain that manufacturing companies face are evaluated in many aspects and they are revealed with regard to total cost. Considering the studies that have been carried out so far, it has been seen that only one aspect of such risks is examined and a much broader perspective has been needed to conduct such an analysis. The main objectives of this thesis are to expand awareness related to the concept of“Supply Chain Risk Management”, prove its practicality, and to draw attention of the manufacturing companies to the risk management. Through this study, the risk analysis of raw material, fuel and labor, all of which constitute a large percentage in cement production cost, is done via simulation for the first time. Monte Carlo Method is simulated on Ms Excel taking the distributions and costs into consideration through Arena Input Analyzer. Within this study, through using the data of a business organisation, which owns the biggest market share in its sector, the risks costed have been analyzed. After the analyses, it is observed that the production and quality risks have significant influence on total risk costs.